Nieuws
0

Oranje traint met Google Glass

Thomas van de Sandt

Het Nederlands elftal, dat vanavond tegen Ecuador zijn eerste oefenwedstrijd speelt in de aanloop naar het wereldkampioenschap in Brazilië, probeert met de nieuwste interactieve technologie zijn concurrentie al voor de start van het WK op achterstand te zetten. Tijdens de afgelopen trainingsstage in Hoenderloo werkte de technische staf met de Google Glass voor realtime videoanalyse. Daarnaast kunnen de spelers binnenkort gebruik maken van de virtual reality-bril Oculus Rift om spelsituaties opnieuw te beleven.

De inzet van deze technische hulpmiddelen is een gevolg van de samenwerking tussen de voetbalbond KNVB en ict-bedrijf Triple IT, dat software ontwikkelt voor draagbare elektronica en virtual reality. ‘Bondscoach Louis van Gaal staat bekend om zijn vooruitstrevende aanpak. Die mentaliteit stelt ons in staat om verder te gaan dan andere teams. De inzet van Google Glass en Oculus Rift geven ons die gewenste voorsprong’, stelt Max Reckers, die als videoanalist bij de KNVB van de nieuwe speeltjes gebruik mag maken.

Oranje maakt in ieder geval gebruik van de videoanalyseapp, waarmee de trainers al tijdens de training extra informatie geprojecteerd krijgen op hun Google Glass. De KNVB en Triple IT willen nog niet precies zeggen wat de app allemaal kan, maar het gaat mogelijk om het terughalen van spelsituaties, het bekijken van spelersstatistieken of de manier waarop de spelers over het veld bewegen.

Voor de Oculus Rift ontwikkelt Triple IT een programma waarmee spelers na afloop van een training een bepaalde situatie nog eens kunnen zien in 3d. Spelers kunnen hierbij de situatie ook vanuit een ander perspectief ervaren of de gevolgen van een alternatieve actie simuleren.

Volgens Ben van der Burg, commercieel directeur bij Triple IT, kan dit op het WK van groot belang zijn: ‘Grondige analyses zijn heel belangrijk in de sport. De KNVB is er al heel ver in en wij mogen ze helpen om dit verder te verbeteren. Nu kun je met digitale middelen niet alleen weten wat je anders moet doen, maar het ook voelen. Door deze ervaring leer je sneller en is de kans op succes groter.’

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×