Marianne Vincken
Productielijnen voor zonnecellen vragen om voortdurende verbeteringen om de kwaliteit van de zonnecellen omhoog en de prijzen omlaag te brengen.
‘We hebben één van onze machines om zonnepanelen te maken verbeterd, zodat de opbrengst nu tweemaal groter geworden is en de machine veel minder plek inneemt’, vertelde Paul Breddels in zijn keynote-lezing tijdens Mechatronica 2010 in Veldhoven, afgelopen donderdag (25 maart). Hij is sinds 2008 ceo bij OTB Solar in Eindhoven, dat machines maakt voor de productie van zonnecellen. Een van de stappen in dat productieproces is het aanbrengen van een anti-reflectiecoating, een zeventig nanometer dikke laag siliciumnitride die zo veel mogelijk licht absorbeert dat vervolgens in de actieve laag omgezet wordt in elektriciteit. Het aanbrengen van die laag geschiedt vanuit een plasma.
Â
Breddels legt uit: ‘Tot nu toe konden we in onze machines zes silicium wafers tegelijk bedekken met siliciumnitride. In de nieuwe machines is dat twaalf. Niet alleen is de kamer groter en is het aantal plasmabronnen toegenomen van drie naar vijf, ook het transport van de wafers is aangepakt. In plaats van rond te draaien, beweegt de drager nu lineair onder de bronnen door. Als de wafers met siliciumnitride bedekt zijn en aan de uitgang van de kamer afgeleverd worden, klapt de drager om en keert hij in verticale stand terug naar de ingang van de kamer, klapt daar opnieuw om en ontvangt horizontaal de nieuw te bedekken wafers. Door deze aanpak is de ruimte die deze machine inneemt veel kleiner geworden, terwijl de depositiekamer zelf groter is. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat was toch twee jaar werk.’
Â
Volgens Breddels loopt OTB Solar hiermee een aantal jaren voor op zijn concurrenten. De orderportefeuille van het bedrijf is na een slecht 2009 weer net zo vol als in 2008 en dat was wat Breddels zich ten doel gesteld had. Naast deze technische verbetering is er nóg een reden voor de beter gevulde orderportefeuille. Toen Breddels het roer overnam van Ron Kok, de oprichter van OTB (wat staat voor ‘Only The Best’), heeft hij eerst een organisatie in Azië opgebouwd. Want daar was behoefte aan: toen door de economische crisis een overschot aan zonnepanelen ontstond en de prijzen daalden, is de Chinese regering subsidie gaan geven op de aanschaf ervan. Dat betekende dat het zwaartepunt van de productie zich naar China en Taiwan verplaatste en dat daar allerlei producenten nieuwe apparatuur nodig hadden.
Â
OTB levert die apparatuur onder meer als een complete geautomatiseerde productielijn van zeventig meter lang waaraan vijf operators werkzaam zijn. Aan de ene kant gaan siliciumplakken erin en aan de andere kant komen er complete zonnecellen uit. Die lijn bevat zeven machines van kamergrootte – die OTB of zelf maakt of inkoopt – en het transport ertussen. De nu vernieuwde machine is daar een belangrijk onderdeel van, maar wordt ook los verkocht aan zonnecelproducenten die zelf technologie in huis hebben en minder behoefte hebben aan een compleet geautomatiseerde lijn.