Nieuws
0

Oude autobanden maken beton brandveiliger

Gerald Schut

Vezels uit gerecyclede autobanden blijken geschikt om beton tegen vuur te beschermen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Sheffield in het wetenschappelijke tijdschrift Fire Technology.

Doorgaans worden nieuwe vezels van polypropyleen (PP) toegevoegd aan beton om ‘spatten’ te voorkomen: de neiging dan de toplaag van beton om explosief los te springen als het materiaal aan grote hitte wordt blootgesteld. Textielvezels uit de bekleding van autobanden blijken hier ook goed voor geschikt. Door de hitte smelten de vezels en maken daarmee kleine luchtkanaaltjes vrij. Dit voorkomt dat in beton opgesloten vocht zich met geweld een weg naar buiten baant bij brand. Volgens de onderzoekers is het gebruik van gerecyclede vezels goedkoper, energiezuiniger en beter voor het milieu.

In samenwerking met het bedrijf Twincon hebben ze een manier gevonden om de vezels van het rubber te scheiden en vervolgend homogeen door betonmix te mengen. Ze willen nog verder experimenteren om een optimale mixverhouding te ontdekken.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×