Nieuws
0

Passagierstrein op brandstofcellen

Rijkert Knoppers

Vorige week presenteerde de Franse treinenfabrikant Alstom naar eigen zeggen ’s werelds eerste elektrisch aangedreven passagierstrein met brandstofcellen.

De op het dak geplaatste cellen zetten waterstof en zuurstof uit de atmosfeer om in elektriciteit. De benodigde waterstof bevindt zich onder druk in eveneens op het dak gemonteerde tanks met een capaciteit van 94 kg, goed voor een actieradius van 600 tot 800 km.

Volgens de Duitse waterstof- en brandstofcelvereniging DWV zijn hogedruktanks met waterstof in principe veiliger dan benzinetanks. De opgewekte elektriciteit dient in eerste instantie voor de aandrijving en de elektriciteitsvoorziening aan boord, een eventueel overschot gaat naar de aanwezige lithium-ion-accu’s. Ook tijdens remmen en afdalen van een helling, vindt het opladen van de accu’s plaats; tijdens het optrekken van de trein springen ze bij. De maximale snelheid ligt op 140 km/h. De trein biedt ruimte aan maximaal 300 passagiers.

De prestaties van deze Coradia iLint doen wat betreft snelheid, acceleratie en remkracht niet onder voor het conventionele diesel-hydraulisch treinstel, de Coradia Lint 54, met een aandrijfvermogen van 335 of 390 kW, waarvan Alstom er inmiddels 770 heeft verkocht. Deze waterstoftrein moet een milieuvriendelijk alternatief vormen voor de nog veel in gebruik zijnde dieseltreinen, die op spoorweglijnen rijden waar geen bovenleiding is aangelegd. In Duitsland bijvoorbeeld rijden er momenteel nog ruim 4.000 dieseltreinen; de lengte van niet-geëlektrificeerde spoorlijnen bedraagt in dit land in totaal 4.100 km. De eerste Coradia iLint rijdt vanaf december 2017 op een niet-geëlektrificeerde spoorlijn bij Hannover in Duitsland.

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten