Nieuws

Patiënt krijgt baanbrekend implantaat tegen hoofdklachten

De Nederlandse startup Salvia BioElectronics heeft voor het eerst een patiënt geïmplanteerd met hun papierdunne bio-elektronische folies tegen ernstige migraine. En met succes: de eerste patiënt ervaart onmiddellijke verbeteringen in het aantal en de intensiteit van migraine- en clusterhoofdpijnaanvallen. Voor het eerst in de medische geschiedenis zijn deze speciale bio-elektronische folies gebruikt om ernstige hoofdpijn te behandelen. “Een buitengewone mijlpaal, die een nieuw tijdperk van mogelijkheden in de medische zorg inluidt”, zegt CEO Hubert Martens.

Salvia BioElectronics, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, is opgericht in 2017 door internationale experts op het gebied van neuromodulatie. Sindsdien bouwt het team aan een effectieve, veilige en toegankelijke neuromodulatiemethode om chronische migraine te bestrijden.

Migraine treft één op de zeven mensen, voornamelijk vrouwen. Meer dan vijf procent van de mensen met migraine lijdt aan chronische migraine, met gemiddeld 22 hoofdpijndagen per maand. Ondanks de momenteel goedgekeurde medische methoden vinden patiënten met chronische migraine weinig verlichting. Daardoor blijft een groot aantal patiënten wanhopig op zoek naar een effectieve medische behandeling .

Bio-elektronische folies

Salvia BioElectronics is opgericht met een duidelijke missie: mensen met ernstige migraine hun leven teruggeven. Het bedrijf ontwikkelt bio-elektronische folies die zich op unieke wijze kunnen aanpassen aan de anatomie van het hoofd, wat een veelbelovende oplossing biedt voor neuromodulatie. “We herstellen het evenwicht in de hersenen”, zegt Wim Pollet, Chief Medical Officer van Salvia. “Migraine en clusterhoofdpijn worden gekenmerkt door overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Onze oplossing is erop gericht het evenwicht van het zenuwstelsel te herstellen door zachte, elektrische stimulansen af te geven via een papierdunne folie om aanvallen van migraine en clusterhoofdpijn te verminderen.”

Eerste klinische studie

“Deze eerste procedure is een enorme mijlpaal in onze reis om migrainepatiënten te helpen verlichting te vinden”, aldus Pollet. “We kunnen niet wachten om onze klinische testen voort te zetten, met als uiteindelijk doel deze patiënten hun leven terug te geven.” Dr. Paul Frank, hoofdonderzoeker van de klinische proeven, is enthousiast over de oplossing van het Eindhovense bedrijf: “De samenwerking met Salvia voor de implantatie bij de eerste patiënt was een bijzondere ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe technologie het leven van veel patiënten aanzienlijk kan beïnvloeden.”

Onderwerp:
InnovatieWetenschap

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×