Nieuws
0

Pessimisme over oprakende grondstoffen

Erwin Boutsma

KIVI NIRIA-president Martin van Pernis gebruikte de cover van de Telegraaf – ingenomen door de bruiloft van Jan Smit en de ruzie van Johan Cruijf met het Ajax-bestuur – om te illustreren hoe weinig de grote maatschappelijke problemen lijken te leven bij de gemiddelde Nederlander.

De grootste krant van Duitsland, zo betoogde hij, berichtte op de cover over de economische crisis en het feit dat Duitsland sterker gaat inzetten op oplossingen voor de groeiende schaarste aan grondstoffen.

Dat laatste vormde Van Pernis’ inleiding tot het jaarthema van KIVI NIRIA: ‘slim materiaalgebruik’. Tijdens de plenaire sessies van het congres, op 23 november gehouden in de aula van de TU Delft, schetsten verschillende sprekers de grote zorgen over de economische recessie, de oprakende grondstoffen, en het wegvallen van subsidies voor onderzoek naar – onder meer – oplossingen om die grondstoffentekorten op te vangen.

In het betoog van Dirk Jan van den Berg (voorzitter van het College van Bestuur van de TUD) en dat van Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter van de FME) zat een opmerkelijke tegenstelling, terecht opgemerkt door iemand uit het publiek. Dezentjé Hamming hield een ronkend verhaal over hoe belangrijk het is dat de industrie investeert in r&d, maar Van den Berg klaagde juist over achterblijvende investeringen, zeker nu de overheid zich steeds meer terugtrekt als r&d-financier.

Sybrand van der Zwaag (directeur van het Centre for Materials van de TUD) ging als enige inhoudelijk in op slimmer materiaalgebuik. Hij toonde zich optimistisch over de wetenschappelijke oplossingen voor grondstoffentekorten. ‘Een tekort aan materialen komen we overheen. Een tekort aan ingenieurs niet. Slimme materialen zonder slimme ingenieurs leiden tot niets.’

Onderwerp: Delfstoffenwinning

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×