Gerald Schut
De kernreactor in het Noord-Hollandse Petten gebruikt voortaan alleen nog laagverrijkt uranium om medische isotopen te produceren. Dat heeft beheerder NRG bekend gemaakt.
De stap volgt op recente afspraken om verspreiding van kernwapens te voorkomen. Nederland, België en Frankrijk, de enige Europese producenten van medische isotopen, zouden met het gebruik van hoogverrijkt uranium voor medische toepassingen stoppen. Nederland is nu volgens NRG het eerste land dat de belofte nakomt. De stap had eigenlijk drie jaar geleden al gezet moeten worden.
Uranium bevat van nature 0,7 % van de radioactieve isotoop U235. Met laagverrijkt uranium (3 tot 5 % U235) kan kernenergie worden opgewekt. Om kernwapens te maken is hoogverrijkt uranium (minstens 20 % U235) nodig.
De in Petten geproduceerde medische isotoop molybdeen wordt dagelijks gebruikt voor de diagnose en behandeling van 30 duizend kankerpatiënten wereldwijd. Volgens zakelijk directeur Brouwers van NRG is het stoppen met hoogverrijkt uranium te vergelijken met het verkrijgen van ‘een fair trade keurmerk vanuit het perspectief van proliferatie’.
De reactor in Petten is de grootste productiefaciliteit van medische isotopen in de wereld. De isotopen worden er geproduceerd door het Franse bedrijf Curium, dat tot een jaar geleden in Amerikaanse handen was onder de naam Malinckrodt. Het bedrijf heeft 300 werknemers in Petten.
Deze week werd ook bekend dat het Argentijnse bedrijf INVAP de aanbesteding voor eerste fase van de bouw van een nieuwe reactor in Petten heeft gewonnen. De nieuwe reactor moet in 2025 klaar zijn en moet de bestaande reactor uit 1960 vervangen. Met de bouw zullen enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid zijn.
NRG werd de afgelopen jaren geplaagd door veiligheidsproblemen. Minister Kamp stelde in september €40 miljoen beschikbaar voor de verwerking van 1600 vaten historisch hoogverrijkt radioactief afval die nog in Petten liggen te wachten op verwerking in Zeeland.