Mischa Brendel
De bioraffinage-pilotinstallatie die chemiebedrijf Avantium op het Chemie Park in Delfzijl bouwt, gaat in het tweede kwartaal van 2018 in bedrijf.
De andere partners in dit project zijn AkzoNobel, Chemport Europe, RWE en Staatsbosbeheer.
De pilotinstallatie moet de technische en economische haalbaarheid van het Zambezi-proces aantonen, dat biomassa omzet in de voor de chemische industrie waardevolle grondstoffen hemicellulose, cellulose en lignine. ‘De technologie is gebaseerd op het Bergiusproces, dat al uit de negentiende eeuw stamt’, zegt Gert-Jan Gruter, cto bij Avantium. Dat proces verbruikt echter teveel water om winstgevend te kunnen zijn. Gruter: ‘Het proces gebruikt voor de grondstoffenscheiding zoutzuur en bij het Bergiusproces wordt dit van de grondstoffenstromen gescheiden door het eruit te wassen met water en dit water vervolgens te verdampen, om weer geconcentreerd zoutzuur over te houden. Wij hebben een andere, minder kostbare scheidingsmethode voor het zoutzuur ontwikkeld.’ Wat die methode exact inhoudt, kan Gruter wegens lopende patentaanvragen niet zeggen.
Het Zambezi-proces heeft zich op laboratoriumschaal al bewezen. De installatie op het Chemie Park, eigendom van AkzoNobel, krijgt voldoende capaciteit om jaarlijks 10 tot 20 ton houtsnippers van Staatsbosbeheer te verwerken. ‘Dat levert enkele tonnen aan hemicellulose, cellulose en lignine op’, aldus Gruter. De pilotinstallatie is in feite in staat om ook op commerciële schaal ingezet te worden.RWE gaat de lignine afnemen; AkzoNobel de hemicellulose en cellulose.