Rijkert Knoppers
Wie nu moeiteloos via internet een rekening betaalt, realiseert zich wellicht niet dat een kleine eeuw geleden dergelijke handelingen zeer moeizaam verliepen.
In 1922 wilde de PTT de betaalservice automatiseren met behulp van ponskaartenapparatuur, maar deze omwenteling liep uit op een ongekend debacle. De PTT maakte pas op de plaats; in 1960 ging het bedrijf pas definitief over tot het automatiseren van het betalingsverkeer.
Dit is een van de voorbeelden die techniekhistoricus Gerard Alberts en informaticus Bas van Vlijmen in hun grondig onderlegde en fraai geïllustreerde boek over de geschiedenis van de computer in ons land noemen. Deze geschiedenis begon bij het Mathematisch Centrum te Amsterdam op 21 juni 1952 met de presentatie van de Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam (ARRA), een rekenautomaat gebouwd van onder meer componenten uit de Engelse legerdump. Op die dag wist het apparaat wat getallen te produceren… om het vervolgens nooit meer te doen. In de loop van de jaren ging het beter met de introductie van de computer; tussen 1960 en 1967 steeg het aantal werkzame computers in Nederland van 37 naar 742.
Een klein kritiekpunt betreft de index van het boek, die door het ontbreken van bepaalde termen wat willekeurig lijkt opgebouwd.
Computerpioniers, het begin van het computertijdperk in Nederland