Jan Spoelstra, Gerald Schut
Een gesprek met Lennart van der Burg (TNO) over ‘de heilige graal uit het klimaatakkoord’: groene waterstof. ‘Er zijn mooie doelstellingen, maar zonder stimulering en verdere technologische ontwikkeling gaat het niet gebeuren’.
De beleidskaders liggen er. De EU wil in 2025 naar 6 en in 2030 naar 30 tot 40 GW aan opgesteld elektrolyser vermogen. Nederland wil in 2030 naar 4 GW. Maar de prijs van groene waterstof is nog twee tot drie keer zo hoog als die van grijze waterstof. Het is een sector die wacht op industrialisatie, op grote schaal productie van elektrolysers en stimulering vanuit de overheid. Tegelijk dreigt het gevaar van verdringing: hoe voorkomen we dat in 2030 alle windmolens en zonnepanelen worden ingezet voor waterstofproductie en er niets over is voor het elektriciteitsnet? ‘We gaan er een leuke podcast van maken, en ik ben een optimist; maar ik heb wel enige zorgen over het halen van die doelstellingen’, aldus Lennart van der Burg, business development manager groene waterstof bij TNO.
En verder:
Van der Burg gelooft in groene waterstof tijdens de energietransitie. Hij spreekt met optimisme, maar heeft gelijktijdig oog voor de technologische, economische een maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan om de weg van groene waterstof tot een succes te maken. TNO doet onderzoek naar alle facetten van ons toekomstig energiesysteem en de onderlinge samenhang en integratie om de energietransitie te versnellen.