Nieuws
0

Praktijkproeven met speciaal waterkrachtsysteem

Thomas van de Sandt

Ingenieursbureau Tauw gaat samen met  Jansen Venneboer, GMB en de Hogeschool Saxion het Amerikaanse waterkrachtsysteem Vivace naar de Nederlandse en Europese markt brengen. De provincie Overijssel en de Stedendriehoek verlenen hiervoor ruim twee ton subsidie.

Het bijzondere aan Vivace, ten opzichte van conventionele waterkrachtinstallaties, is dat het werkt bij veel lagere stroomsnelheden (0,5 – 2 m/s). Dat maakt het systeem uitermate geschikt voor het platte, Nederlandse deltagebied.

Het systeem werkt niet met schroeven, maar met cilinders, die loodrecht in de waterstroom worden geplaatst. Als het water langs de cilinders stroomt, ontstaan wervelingen die de cilinders op en neer duwen. Met deze beweging wordt in de behuizing, waarin een elektromagnetisch systeem verborgen zit, elektriciteit opgewekt.

Volgens de bedenkers is Vivace visvriendelijk en kosteneffectief. Het systeem heeft in de VS een succesvolle praktijktest achter de rug. Met de subsidie is het de bedoeling dat het functioneren van het systeem ook in Nederland wordt getest. Naar verwachting komen er deze zomer praktijktests in Friesland en Overijssel.

Onderwerp:
ElektrotechniekEnergieMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×