Nieuws
0

Promovendus ontwikkelt regeltechniek voor actieve freesspindel

Indra Waardenburg

Ir. Niels van Dijk promoveerde op 15 februari aan de TU/e met zijn onderzoek naar een regeltechniek voor een actieve freesspindel om slijtage van dit gereedschap te verminderen.

Tijdens het verspanen van metaal, waarbij materiaal wordt weggehaald totdat de gewenste vorm ontstaat, kan de as of spindel door instabiliteit beginnen te trillen. Dit trillen (chatter) beschadigt het te bewerken oppervlak en kan bovendien resulteren in een kapotte frees. Om chatter te voorkomen moet er gekozen worden voor een bepaald toerental en een specifieke diepte van de snede. Dit gaan ten koste van de productiviteit.

 

In samenwerking met de universiteit van het Duitse Darmstadt ontwikkelde Van Dijk een regeltechniek voor een actieve spindel, waarbij hij gebruik maakt van een magneetlager en sensoren. Met behulp van het regelsysteem is Van Dijk in staat om dynamische eigenschappen als stijfheid of demping van de spindel aan te passen waardoor er werkpunten gekozen kunnen worden die voor een hogere productiviteit zorgen.

 

Op dit moment bestaat de actieve spindel alleen nog in een proefopstelling en moet Van Dijk nog een aantal vraagstukken oplossen voordat ontwerpers de actieve spindel in een freesmachine kunnen integreren.

Onderwerp:
AiBouwCiviele TechniekRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×