Nieuws
0

Prototype plasticvanger moet Noordzee trotseren

943235250f4d09fbb0164cada175b67f9a41bcb9

Alinda Wolthuis

  • Boomy McBoomface
  • € 1,5 miljoen

Onder grote internationale belangstelling en geflankeerd door Boskalis-directeur Peter Berdowski en staatssecretaris Sharon Dijksma presenteerde Boyan Slat van The Ocean Cleanup vorige week een zeewaardige testversie van de 100 km lange rubberen slang die in de Stille Oceaan plastic moet gaan vangen. ‘Boomy McBoomface’ heet het prototype.

Op 22 juni sleepte Boskalis een 100 m lange slinger van drijvers naar een plek 23 km uit de kust van Scheveningen, waar Rijkswaterstaat een gebied heeft aangewezen buiten de scheepvaartroutes. Daar mag het prototype zich bewijzen onder alle omstandigheden. De segmenten zijn vergelijkbaar met de opblaasbare opvangsystemen die bij olielekkage worden ingezet. Ze zijn opgebouwd uit tien lagen NBR (nitrilbutadieenrubber) en Hypalon en gemaakt door het Duitse Continental.

Deze zijn zo’n drieënhalve meter hoog: de bovenste helft drijft op het water, de onderste helft is een scherm van anderhalve meter dat precies de laag bestrijkt waar zich het polyetheen en polypropeen bevinden. Aan de onderkant zit een ultrasterke DSM Dyneema-kabel waar zelfs een haai niet doorheen bijt. De barrière is bevestigd aan twee boeien en volgepakt met bewegingssensors, camera’s en spanningsmeters. Het komend jaar vangt de proefbarrière géén plastic, maar kijken Slat en de zijnen of het materiaal is opgewassen tegen zon, zeewater en vooral sterke golven en stroming. De volgende stap is een grootschalige proef voor de kust van Japan, waarna in 2020 het echte werk moet beginnen.

Boyan Slat (1994) baarde in 2012 opzien met zijn idee om niet actief op jacht te gaan naar plastic, maar gebruik te maken van de oceaanstroming om plastic in een soort fuik te vangen. Van een idee groeide het initiatief via een haalbaarheidsstudie, een aantal expedities – waaronder een tocht waarbij dertig schepen data verzamelden over plastic in 3,5 miljoen km2 oceaan – en verschillende testen op schaal uit tot een prototype van € 1,5 miljoen. Per jaar komt er minimaal vijf miljoen ton plastic in de oceanen terecht.

Slat, inmiddels uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende jonge ondernemers ter wereld en Champion of the Earth van de Verenigde Naties, verenigt bedrijven, kennisinstellingen en overheden achter zijn doel. Staatssecretaris Dijksma: ‘Hoe zou een innovatief waterland dit initiatief níet kunnen steunen? Het is een Nederlandse oplossing voor een mondiaal probleem.’ Tegelijkertijd onderstreepte ze dat er een ‘leger aan Boyans’ nodig is om de oceanen schoon te krijgen en dat er ook ingezet moet worden op preventie en recycling.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten