Nieuws
0

RecceLite ziet bermbommen in Afghanistan

Menno Steketee

Dat tijdens de pas afgesloten politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen door bermbommen, is mede te danken aan de vluchten die de Koninklijke Luchtmacht in het gebied uitvoerde met de verkenningspod die luistert naar de naam RecceLite.

Op de vliegbasis van Mazar-e-Sharif lichtte het luchtmachtdetachement, de Air Task Force (ATF), voor Technisch Weekblad een tipje van de sluier op over hoe het systeem werkt.

Volgens Jeroen (de luchtmachtregels staan het alleen toe om de voornaam te vermelden van hierheen uitgezonden personeel), chef van de grondeenheid van RecceLite, herkent het systeem de mogelijke locaties van geïmproviseerde springladingen, de ‘improvised explosive devices’ of IED’s, door reeksen beelden van twee verschillende vluchten over eenzelfde strook grond met elkaar te vergelijken. ‘Daarbij kijken we binnen het spectrum van infrarood, zichtbaar licht en ultraviolet naar minieme verschillen. Deze verstoringen kunnen wijzen op omgewoelde grond en dus naar recent begraven bermbommen.’ De RecceLite maakte half juni de driemiljoenste foto.

Jeroen kan niet zeggen hoeveel bermbommen er in de tijd dat de Nederlandse F-16’s met RecceLite vliegen, precies zijn aangewezen aan grondtroepen die deze uitgroeven en opbliezen, maar wel dat dit een bescheiden aantal is. Maar RecceLite hielp ook ‘op een indirecte manier’ om de bewegingen van de internationale troepenmacht in Afghanistan veiliger te maken. Zo konden verdachte locaties waar mogelijk explosieven waren begraven, worden doorgegeven zodat patrouillerende voertuigen of militaire transporten een alternatieve route konden uitzoeken. Jeroen: ‘Er is in ieder geval nog nooit een IED aangetroffen op een route die wij veilig hadden verklaard nadat we ernaar hadden gezocht.’

Maar dat is niet de enige manier waarop RecceLite wordt ingezet om de internationale troepenmacht in Afghanistan te ondersteunen. ‘Ook kunnen we 3d-beelden maken, zodat we een idee krijgen van bijvoorbeeld de hoogte van objecten en muren. Dat kan soldaten op de grond helpen.’

Een van de sterke punten van RecceLite ten opzichte van eerdere – en andere – systemen is de mogelijkheid om verzamelde data nog tijdens de vlucht naar het analysecentrum door te seinen. Nadat dit is gebeurd heeft de F-16-vlieger zijn handen vrij om andere taken uit te voeren. Dat doorseinen gebeurt met behulp van een zichtlijn-verbinding tussen de RecceLite-pod en een richtbare paraboolantenne op een hoge mast (het zogenoemde Ground Datalink Segment; GDLS), op de basis van Mazar. Die antenne draait dus mee met het toestel dat honderden kilometers verderop kan vliegen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten