Nieuws
0

Rechter stopt werk aan immense stuwdam

Teake Zuidema

Een Braziliaans rechter heeft de vergunning voor de bouw van de 11.200 MW Belo Monte dam ongeldig verklaard.

De rechter kwam tot haar besluit omdat bij het opstellen van het effectenplan de lokale bevolking is genegeerd. De Arara, Xikrin en Kayapo, die stroomafwaarts van de geplande dam wonen, stellen dat het afdammen van de Xingu rivier slecht is voor hun visvangst en landbouw. Het lot van de dam komt nu waarschijnlijk in handen van Brazilië’s Hoge Raad.

In 1975 lanceerde het militaire bewind het eerste plan voor immense stuwdammen in de Xingu in de noordelijk staat Pará. Dat plan verdween van tafel na protesten van inheemse bevolkingsgroepen en westerse actievoerders. In januari 2011 kreeg de joint-venture Norte Energia het groene licht voor een gewijzigd plan dat bestaat uit drie dammen, verschillende kanalen en twee centrales. Twintigduizend mensen moeten verhuizen.

In februari 2011 tekende het Franse Alstom een contract voor de levering van veertien Francis turbine-generatorsets van ieder 611 MW. In juni begon Norte Energia met het grondwerk. Door de sterk fluctuerende waterstand zal de productiecapaciteit van Belo Monte slechts 4.500 MW bedragen, dat is 39 procent van de nominale capaciteit van 11.200 MW. De productie kan alleen omhoog door stroomopwaarts nog een stuwdam te bouwen.

De meer dan zeshonderd Braziliaanse waterkrachtcentrales hebben samen een capaciteit van 73.000 MW en leveren 85 procent van alle Braziliaanse stroom. Voor 2017 wil het land daar 31.000 MW aan toevoegen. De bouw van Belo Monte – het op twee na grootste waterkrachtproject van de wereld – is begroot op twaalf miljard euro.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×