Nieuws
0

Record voor zwemmende robot

Menno Steketee

Tweehonderdtweeëntwintig dagen deed de Scarlett Knight over de Atlantische oversteek. Op 9 december kwam hij in de Spaanse havenstad Baiona aan.

Dat is niet pijlsnel; zelfs Columbus deed het vijf eeuwen terug – de andere kant op – tweemaal sneller. Maar voor een zwemmende robot is het een absoluut record.

De Scarlet Knight is een project van studenten oceanografie van de Rutgers University, aan de oostkust van de Verenigde Staten. Zij bedachten dat een robot Columbus’ reis in omgekeerde richting zou moeten kunnen maken, geholpen door een paar natuurkundige wetten en de modernste technologie.

De Scarlet Knight ziet er met zijn torpedoachtige romp en kleine, stuurbare vleugels uit als een kruisraket, maar hij werkt als een zweefvliegtuig. Door lucht uit een ballasttankje te pompen duikt de neus van de robot naar beneden waardoor hij vooruit ‘vliegt’. Op een diepte van enige honderden meters aangekomen vult de tank zich weer met lucht waardoor de neus naar boven richt en de zweeftocht wordt voortgezet. Eens in de zoveel uur komt de Scarlet Knight naarboven om via een satelliet richtingaanwijzingen te ontvangen. Hoewel experimenteel van ontwerp, bestaan voor dergelijke robots tal van mogelijke toepassingen, onder andere voor het nemen van diepzeemonsters.

De Scarlet Knight, een onderwater 'zweefvliegtuig' (beeld: Rutgers Imsc)

Onderwerp:
AiRoboticaVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×