Nieuws
0

Robot helpt patiënten ‘waar nodig’

Jaap Faber

Het recentelijk opgestarte bedrijf Gable Systems in het Overijsselse Hengelo heeft een revalidatierobot ontwikkeld, die onder meer bedoeld is voor patiënten die een beroerte hebben gehad.

In tegenstelling tot bestaande systemen, aldus medeoprichter Carsten Voort, ‘is onze revalidatierobot gemaakt met het principe ‘assist as needed’, wat wil zeggen dat de patiënt alleen daar ondersteuning krijgt waar dat nodig is. Revalidatie op eigen kracht is namelijk de sleutel tot succes.’

Op de robot zijn twee armen bevestigd, die elk aan de boven- en onderbenen van de patiënt worden gekoppeld. Deze robotarmen bestaan uit verschillende gewrichten met bijbehorende elektrische actuatoren en sensoren voor de oriëntatie van de gewrichten. De gewrichten zijn kracht-gestuurd: haptische controle.

‘Deze besturingsvorm maakt het onder andere mogelijk om de krachten zeer accuraat aan te bieden en de robot transparant te maken’, aldus Voort. Transparant wil in dit geval zeggen dat de interactiekrachten tussen mens en robot worden geminimaliseerd. Hierdoor merkt de mens nagenoeg niet dat hij een robot gebruikt.

Op de basis van deze besturingslaag kunnen ondersteunings- en correctiekrachten worden uitgevoerd, die de patiënt bij de revalidatie helpen. Een fysiotherapeut kan deze krachten via een tablet manipuleren. Deze applicatie maakt een vertaling van technische begrippen naar gebruikelijke terminologie binnen de revalidatie, zodat de fysiotherapeut geen nieuwe technologische kennis hoeft op te doen.

Om de revalidatie vlak na de beroerte niet onnodig zwaar te maken, levert de robot een opwaartse kracht, die de patiënt voor zijn gevoel lichter maakt en zo de benen iets ontziet.

De robot is volledig mobiel en laat de patiënt vrij bewegen, zonder enige vorm van hinder. De robot is echter ook te combineren met een lopende band. Voort: ‘Dan kun je meer functioneel en met herhaling trainen: voet optillen bij het lopen, voldoende kniebuiging maken, dat soort zaken. Twee gemakkelijk te verwisselen lithium-ion accu’s leveren de stroom.’

Gable Systems wist via RedMedTech Ventures, een leningverstrekker aan innovatieve startups, het nodige geld binnen te krijgen voor de ontwikkeling van de revalidatierobot. ‘In het begin krijgt een startend bedrijf meestal moeilijk financiering en voor ons bood RedMedTech een uitstekende oplossing’, zegt Sebastiaan Behrens, de andere oprichter van het bedrijf.

Gable Systems werkt inmiddels ook intensief samen met twee grote revalidatiecentra (het Roessingh in Enschede en de Sint Maartenskliniek in Nij­megen). Behrens: ‘Daarmee verkrijgen we veel kennis en expertise van revalidatietechnische zaken, maar ook direct van de eindgebruiker.’

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×