Nieuws
0

Robot loopt stage bij Nederlandse gemeente

Romy Stijsiger

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe stagiaire in dienst: robot Elvie Pepper.

Vijf maanden lang zal Elvie de bezoekers ondersteunen in het Servicecentrum en de interactie tussen inwoners van de gemeente en medewerkers verbeteren. De softwareleverancier Decos, klantenservicespecialist Qmatic en de gemeente Leidschendam-Voorburg stemmen de komende maanden de software af op de werkzaamheden.

Elvie, ontwikkeld door het Japanse Softbank Robotics, is de eerste robot die op deze wijze door een Nederlandse gemeente wordt ingezet. In het buitenland verlenen robots van de Pepper-robotlijn echter al diensten op cruiseschepen, banken en zelfs in huishoudens.

De robot bevat vier microfoons, een 3d- en diverse 2d-camera’s, evenals een scala aan andere sensoren. Hiermee identificeert Elvie bewegingen, meet het afstanden en kan de robot zelfs basale emoties als vreugde, verdriet, angst en verbazing herkennen, aan de hand van stemmen en gezichtsuitdrukkingen.

Volgens Roel Noort, directeur innovaties bij Decos, is spraakherkenning tijdens drukte nog wel een moeilijkheid voor Elvie, maar dit is gedeeltelijk opgelost door de robot zo te programmeren deze mensen vraagt om luider te spreken, of verwijst naar een touchscreen dat Elvie met zich meedraagt. ‘Bezoekers van de gemeente die met afspraken komen moeten geen probleem zijn voor Elvie, maar we kunnen er nog niet zeker van zijn dat alle scenario’s van bezoekers die met open vragen komen ook zijn opgenomen in de software’, aldus Noort.

De proef wordt als geslaagd beschouwd als de samenwerking tussen Elvie en de servicemedewerkers een logisch geheel vormt en als de bezoekers de aanwezigheid van Elvie als positief ervaren. Qmatic en Decos zijn al in gesprek met andere geïnteresseerde gemeentes en bedrijven voor een soortgelijke inzet van de robot. Noort voorspelt dat door de relatief goedkope aanschafprijs van € 17.000 (exclusief servicekosten) de robot vaker zijn opwachting zal maken in soortgelijke functies.

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×