Nieuws
0

Robotkwal zonder batterijen

Indra Waardenburg

Wetenschappers van The University of Texas at Dallas hebben in samenwerking met Virginia Tech een robotkwal ontwikkeld die wordt aangedreven door externe waterstof. Deze robot is in de toekomst inzetbaar bij reddingsoperaties, verkenningsmissies en bij het detecteren van verontreinigende stoffen.

De robot, Robojelly genaamd, heeft  twee belvormige delen van siliconen waar de onderzoekers artificiële spieren in aanbrachten. Deze spieren bestaan uit een nikkel-titanium legering ingepakt in koolstof nanobuisjes en bedekt met een laagje platina. Wanneer de robotkwal in het water ligt, komt het platina in contact met waterstof en zuurstof en ontstaat er een chemische reactie, waarbij warmte en waterdamp vrijkomt. De warmte laat de spieren samentrekken en duwt hierbij het water naar buiten.

Voor de onderzoekers van Virginia Tech is dit niet de eerste Robojelly; in 2009 kwamen zij al met een robotkwal die toen nog elektrisch werd aangedreven. De nieuwe Robojelly kan doordat hij gebruik maakt van waterstof en zuurstof, in theorie voor altijd blijven zwemmen.

In het vervolgonderzoek willen de onderzoekers de tentakels verfijnen, zodat deze onafhankelijk kunnen bewegen. Hierdoor is de robotkwal in staat om meerdere kanten op te zwemmen.

Onderwerp:
AiElektrotechniekMicro-elektronicaRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×