Bart Stam
Amsterdam wil zijn logistieke stromen ingrijpend veranderen. Met hulp van Royal HaskoningDHV.
‘Zonder ingrijpende veranderingen loopt het goederenvervoer in Amsterdam de komende jaren vast.’ Aan het woord is Cathelijne Hermans, hoofd Sustainable Mobility van Royal HaskoningDHV.
Vanaf september 2018 is Hermans gedetacheerd bij de gemeente Amsterdam voor het programma stedelijke logistiek. Dit is gebaseerd op de zogeheten Agenda Autoluw van Amsterdam om meer ruimte te creëren voor een leefbare, toegankelijke stad. Hermans: ‘Samenwerking tussen de gemeente en logistieke partijen is daarbij essentieel.’
Eén mogelijkheid zijn logistieke schakelpunten of hubs voor kleine en lichte voertuigen, bij voorkeur elektrisch. Mogelijke locaties zijn het Stadionplein en de stadsdelen Noord, Oost, Zuidoost, Zuidwest en West. Hubs die vlakbij de Ringweg A10 en de uitvalswegen van de hoofdstad (A1, A2, A4, A5 en A7) liggen.
Voorts moet het programma de kwetsbare, historische kademuren en bruggen in de binnenstad beter beschermen tegen zware belastingen. Dat kan volgens Hermans via onderzoek naar alternatieven voor goederenvervoer per vrachtwagen. Zo kunnen transportschepen op de vele grachten de historische infrastructuur van de hoofdstad ontlasten. Vervoer over water is duurzamer en schoner dan via de weg, zeker als dat in de toekomst via vaartuigen op elektriciteit of waterstof kan. Hermans: ‘Dagelijks komen er nu zo’n 25.000 bestelauto’s en 6.000 vrachtwagens naar de stadsdelen binnen de Ringweg A10. Dertig procent heeft te maken met bouwprojecten.’ Daarom onderzoekt de gemeente Amsterdam, samen met Port of Amsterdam, TNO, aannemersbedrijven en transporteurs, hoe de aan- en afvoer van bouwmaterialen via het water een grotere rol kan krijgen.
Weer een ander idee zijn multifunctionele servicestroken. Hier kunnen bijvoorbeeld transportbedrijven laden en lossen maar ook touringcars een korte stop maken. Ook experimenteert de hoofdstad inmiddels met zogeheten LEVV’s (licht elektrische vrachtvoertuigen). Deze schone trucks zouden de laatste kilometers dwars door de stad voor hun rekening moeten nemen.
‘Ruimte is schaars in Amsterdam,’ aldus Hermans. ‘Het aantal inwoners bedraagt inmiddels 873.0000 en groeit hard.’ Datzelfde geldt voor hotels, bedrijven, kantoren, de detailhandel en horecaondernemingen, vooral in het centrum. Deze groei leidt niet alleen tot steeds meer vrachtwagens en personenauto’s maar ook tot een explosieve groei van binnen- en buitenlandse bezoekers.
Een van de uitdagingen voor de komende jaren is dus een efficiëntere bevoorrading van winkels, cafés en restaurants. Hermans: ‘Sommige cafés hebben wel zeven verschillende leveranciers, elk met eigen transportmiddelen en levertijden. Dat moet slimmer kunnen.’
Op 1 maart ging een proefproject van start voor een gebundelde belevering van de horeca in de Reguliersdwarsstraat. Door de coronacrisis ligt dit project tijdelijk stil. Via een online platform kunnen de ondernemers hierop intekenen. Hermans: ‘Doel is ervaring op te doen met het bundelen van bestellingen aan de rand van de stad en de verdere distributie met elektrische vrachtfietsen.’ Ook stadsdeel Zuid onderzoekt de mogelijkheden, bijvoorbeeld in de Oude Pijp.
Hermans is tot minimaal 1 juli 2020 gedetacheerd bij de gemeente Amsterdam. Gelukkig hoeft Royal HaskoningDHV voor Amsterdam het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. Hermans: ‘De uitdagingen waarvoor Amsterdam, staat spelen ook in andere steden met een historisch centrum, zoals Utrecht. Daarom werkt Amsterdam graag samen met deze steden aan de beste oplossingen voor de stedelijke logistiek van de toekomst.’