Nieuws
0

RTKL ontwerpt ziekenhuis Shanghai

Mischa Brendel

Arcadis-dochter RTKL is geselecteerd om het ontwerp te maken voor het Shanghai Changzhen New Pudong Ziekenhuis.

Het ziekenhuis wordt het grootste nieuw te bouwen ziekenhuis in China dat integraal wordt neergezet en krijgt een totale vloeroppervlakte van 361.000 m2 en zal 2.200 bedden tellen. De geschatte bouwsom van het project, waar later dit jaar mee begonnen wordt, bedraagt ruim 302 miljoen euro.

Het uit de VS afkomstige RTKL won de opdracht via een internationale ontwerpwedstrijd waaraan dertig architectenbureaus meededen. De Chinese opdrachtgevers waren het meest onder de indruk van het ontwerp van RTKL, maar ook de ervaring die het bedrijf heeft met het ontwerpen van andere ziekenhuizen wereldwijd speelde een belangrijke rol.

Het medisch complex krijgt vier torens voor patiënten die langer in het ziekenhuis moeten verblijven. Deze komen op een rij te staan met in het midden een vijfde, de VIP-toren. Daarnaast krijgt het ziekenhuis op medisch vlak een polikliniek, een centrum voor spoedeisende zorg en een speciaal gebouw voor het verblijf van patiënten met infectieziekten.

Ook op onderzoeksgebied gaat het Shanghai Changzhen New Pudong Ziekenhuis een belangrijke rol spelen: het krijgt een onderzoeks- en onderwijscentrum, huisvesting voor studenten en medewerkers, een administratief centrum en een conferentie- en ontvangstruimte.

RTKL verzorgt de master planning en het ontwerp voor de verschillende gebouwen van het medisch complex, waarbij het Shanghai Municipal Architecture Design Institute als locale partner de bouwdocumentatie verzorgt. Het Aziatische portfolio van RTKL is omvangrijk: eerder ontwierp het onder meer al het Museum voor Wetenschap en Techniek in Shanghai, het Museum voor Film in Peking en het Centrum voor Literatuur en Kunst in Shenzhen. RTKL is sinds 2007 onderdeel van Arcadis en haalt het grootste deel van haar opdrachten uit Azië, waarvan een belangrijk deel uit China. 

Arcadis onderstreept het belang van dit project voor het advies- en ingenieursbureau. China is een snelgroeiende en veelbelovende markt voor het bedrijf. ‘De medische zorg in China maakt de laatste jaren grote sprongen en dit project geeft ons de kans onze marktpositie in China te versterken’, aldus Mark Zellenrath, woordvoerder van Arcadis. ‘RTKL is gespecialiseerd in het ontwerpen van hoogwaardige ziekenhuizen, iets waar veel meer bij komt kijken dan bij het ontwerp van veel andere gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de gasleidingen die er in ziekenhuizen aangelegd moeten worden, zoals zuurstofleidingen in operatiekamers. En ook de hygiëne speelt een veel grotere rol.’

Ondanks alle onderzoeksfaciliteiten die het Shanghai Changzhen New Pudong Ziekenhuis krijgt, ontkent Zellenrath dat het een academisch ziekenhuis zal worden: ‘Het medisch centrum krijgt inderdaad veel onderzoeksfaciliteiten, waaraan onder andere ook studenten verbonden worden, maar het gaat niet om een academisch ziekenhuis.’

Wanneer het Shanghai Changzhen New Pudong Ziekenhuis voltooid moet zijn, is nog niet bekend.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×