Nieuws
0

Rubber snijden met water

Rijkert Knoppers

Het Vlaamse bedrijf BTRC heeft een procedé ontwikkeld om versleten rubberen banden om te zetten in een hoogwaardige grondstof. Zelfs vliegtuigbanden zijn op deze manier te recyclen. In het Belgische Gent is een fabriek in aanbouw.

Bijna 8.000 ton aan banden per jaar zal Big Tyre Recycling Corporation (BTRC) gaan verwerken zodra de nieuwe fabriek in Gent gereed is. Het recycleproces is vooral ingericht op grote banden van 1,40 tot wel 2 meter doorsnede.

 

Het bedrijf heeft vijf jaar gewerkt om een techniek te ontwikkelen om van het rubberen afvalmateriaal een waardevol producten te maken. Momenteel draait een proeffabriek in Puurs, ten zuiden van Antwerpen. ‘Bij traditionele recyclageprocessen van versleten banden vindt verkleining van het materiaal plaats door middel van vershreddering, gevolgd door een maalproces waarbij rubberen korrels van twee tot zeven millimeter ontstaan’, vertelt Jacques Vervaet, een van de drie directeuren van BTRC. ‘Wij gebruiken water onder een ultrahoge druk (UHP) van ongeveer 4.500 bar, waarbij we poederkorrels van gemiddeld vierhonderd micron krijgen, met een extreem ruw oppervlak. Het lastigste was het om het juiste type ultrahogedrukpomp te vinden.’

 

Het proces bestaat uit drie fasen: eerst vindt het snijden van de band plaats met behulp van water onder ultra hoge druk. Hierbij wordt al zand, keramiek en glas verwijderd. Vervolgens zorgt een UHP spuitkop voor het verkruimelen van het materiaal. Als laatste volgt het zuiverings-, egalisatie- en het droogproces.

 

‘We gebruiken voor het verkruimelen een rotorkop, die voorzien is van verschillende orifices die op verschillende radiaal afstanden en onder verschillende hoeken staan. Een orifice is hierbij een diamant met een heel dun gaatje van bijna 300µm’, verduidelijkt Vervaet. ‘De rotorkop draait met drieduizend toeren per minuut, het water heeft een snelheid van Mach 2, ongeveer 850 meter per seconde.’

 

Op drie verschillende plaatsen halen magneten vervolgens de ijzerdeeltjes eruit. Een soort driedimensionale schudzeef verwijdert de textieldeeltjes. Het rubberen poeder, dat uiteindelijk uit het proces te voorschijn komt, heeft een zuiverheidgraad van 99,99 procent. De teruggewonnen rubber is van een dusdanige goede kwaliteit, dat het na hervulkaniseren (opnieuw aanleggen van dwarsverbindingen) natuurrubber kan vervangen.

 

Bijzonder is dat deze techniek ook vliegtuigbanden kan recyclen. Vanwege de aanwezige aramidevezel (Kevlar of Twaron) was dat met traditionele methoden niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor transportbanden.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekDuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×