Mischa Brendel
Na een reis van bijna vijf jaar is ruimtesonde Juno gearriveerd bij de grootste planeet van ons zonnestelsel: Jupiter. Ruimtevaartorganisatie NASA ontving vanochtend om 4.53 uur (Midden-Europese tijd) een signaal van Juno waarmee de aankomst werd bevestigd.
Bij aankomst moest Juno eerst afremmen om zichzelf in een baan rond Jupiter te kunnen brengen. De snelheid nam hiertoe af met 542 m/s. Vervolgens draaide de ruimtesonde zich naar de zon, om zoveel mogelijk energie met zijn in totaal 18.698 zonnecellen op te kunnen wekken.
De ruimtesonde heeft zichzelf in een baan rond Jupiter geplaatst en zal eerst diverse tests en kalibraties uitvoeren op zijn eigen instrumenten. De officiële metingen beginnen in oktober, maar volgens NASA-onderzoekers kan Juno al eerder starten met het verzamelen van data.
Het doel van Juno is om onderzoekers te helpen de oorsprong en evolutie van Jupiter beter te leren kennen. Hiertoe bevat de ruimtesonde een negental instrumenten, waaronder Gravity Science, dat het zwaartekrachtveld van Jupiter in kaart zal brengen. Zo wil de NASA vaststellen of de planeet, zoals vermoed, een vaste kern heeft. Dit is te bepalen door het meten van een eventueel Dopplereffect, dat veroorzaakt kan worden door kleine variaties in de kern van Jupiter.
Een ander instrument aan boord van Juno is JEDI (Jupiter Energetic Particle Detector). Dit systeem gaat energetische deeltjes die door de ruimte reizen bestuderen en kijken hoe deze reageren met het magnetisch veld van Jupiter.
De JunoCam gaat niet alleen mooie plaatjes van de grootste planeet in ons zonnestelsel maken, maar zal ook ondersteunende taken verrichten voor de andere Juno-instrumenten, met name op het gebied van oriëntatie.
Het afremmen en in een baan rond Jupiter komen gebeurde automatisch, omdat communicatie met de aarde te traag verloopt: het duurt circa 48 minuten om een signaal van de aarde naar Juno te sturen (en vice versa). Om de verzamelde data naar de aarde te zenden, is Juno uiteraard wel uitgerust met een antenne. Deze antenne staat in contact met het Deep Space Network (DSN) van NASA. Dit netwerk bestaat uit drie schotels die staan in Australië, de VS en Spanje.
Het zwaartekrachtveld van Jupiter zal het lot van Juno uiteindelijk bezegelen: op 20 februari 2018 stort de satelliet, vernoemd naar de Romeinse godin die echtgenote en zus was van oppergod Jupiter, te pletter op de reusachtige planeet. Dit om te voorkomen dat de satelliet botst met een van Jupiters manen.