Nieuws
0

Rusland lanceert navigatiesatelliet

Indra Waardenburg

Rusland lanceerde op 24 februari een van de laatste drie satellieten die nodig zijn om zijn eigen navigatiesysteem Glonass compleet te maken. Dit systeem moet een vervanger zijn voor het global positioning system (gps) uit Amerika.

Rusland wil niet afhankelijk zijn van het Amerikaanse navigatiesysteem, uit angst om hiervan afgesloten te raken als de VS dat beslissen. Al in 1976 startte de Sovjet Unie een onderzoek naar het Glonass navigatiesysteem, maar dit werd halverwege onderbroken door geldgebrek. In 2001 blies de Russische president Vladimir Putin het twee miljard dollar kostende project nieuw leven in.

 

Lees verder onder de afbeelding

De satteliet werd gelanceerd met een Soyuz-2 raket 

 

Eind december lanceerde Rusland ook al drie raketten, maar deze zijn wegens brandstofgebrek neergestort in de Grote Oceaan vlakbij Hawaï. Deze tegenvaller kostte Rusland 160 miljoen dollar en het project liep een vertraging op van zes maanden. De laatste twee satellieten worden dit jaar nog gelanceerd. De Russische president verwacht dat in 2012 alle auto’s die in Rusland geproduceerd worden, gebruik maken van het Glonass systeem.  

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×