Nieuws
0

RWE bouwt onderzoeksmast op Noordzee

Mischa Brendel

Energiebedrijf RWE gaat 75 kilometer uit de kust van IJmuiden een meteorologische onderzoeksmast bouwen.

De mast moet verschillende meteorologische invloeden op zee gaan meten, zoals windsnelheden, windrichting, zeestroming, golfslag, temperatuur en drukverschillen. De metingen van de mast worden gebruikt in het R&D-programma van het consortium FLOW (Far and Large Offshore Wind). Dergelijke metingen zijn essentieel voor de ontwikkeling van offshore windparken.

Niet eerder plaatste een bedrijf in Europa een meteomast zo ver uit de kust. De mast wordt bijna honderd meter hoog en krijgt een zogenoemde ‘monopile’ fundering, die bestaat uit een stalen buis van 65 meter lengte en bijna 3,5 meter doorsnee. Deze paal wordt circa veertig meter in de zeebodem geheid op een locatie waar de zee 26 meter diep is.

 

Lees verder onder de afbeelding

Artist impression van de meteomast (Copyright: RWE)

Bij het ontwerp van de meteomast is de mogelijkheid opengelaten om op vier verschillende hoogtes, tussen de dertig en de honderd meter, sensoren te monteren om de verschillende metingen te verrichten. De mast wordt ook geschikt gemaakt om naast zeestromingen golfhoogtes en golflengtes te meten, om in de toekomst veilige en kostenefficiënte funderingen voor offshore windmolens te ontwerpen. De benodigde elektriciteit voor de meteomast wordt ter plekke met zonnecellen en kleine windmolens opgewekt.

Naar verwachting wordt de meteomast in september van dit jaar in gebruik genomen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×