Dorine Schenk
De grootste digitale camera ter wereld, met maar liefst 3.200 megapixels, heeft zijn eerste testopnames gemaakt van… een romanesco. Deze bloemkoolachtige groente heeft waarschijnlijk nog nooit in zoveel detail op een foto gestaan. Onderzoekers van het SLAC National Accelerator Laboratory in de VS maakten de opnames met de 21 beeldsensoren die het hart van de toekomstige camera zullen vormen.
De camera is niet bedoeld voor groente, maar zal onderdeel worden van het Vera C. Rubin Observatorium dat momenteel in aanbouw is in Chili. Daar zal het toestel tien jaar achtereen, om de paar nachten de complete zuidelijke hemel fotograferen.
De beelden zullen gebruikt worden om de bewegingen van talloze sterren en andere astrofysische objecten vast te leggen en zo de grootste sterrenkundige film ooit te maken. Die informatie moet meer duidelijkheid verschaffen over wetenschappelijke vraagstukken, zoals wat de mysterieuze donkere materie en donkere energie zijn.
De komende maanden zullen alle onderdelen van de totale camera, waaronder de cryostaat en de lenzen, samengevoegd worden. Halverwege 2021 moet de volledige camera, die ongeveer zo groot wordt als een SUV, klaar zijn voor de laatste tests. Daarna kan het apparaat van de testlocatie in de VS naar Chili vervoerd worden
Voor de testfoto’s werd het brandpuntsvlak met de sensoren afgekoeld tot -100 °C. De toekomstige camera moet bij die temperatuur werken om ongewenste warmtetrillingen te voorkomen.
De resolutie van de opnames is zo hoog dat je een golfbal op 24 km afstand kan zien.
Naast de romanesco maakte de camera ook opnames van een foto van (een jonge) Vera Rubin, de astronoom waarnaar het in aanbouw zijnde observatorium vernoemd is.
Boven een Romanesco (hier in meer detail) en onder een foto van een jonge Vera Rubin (hier in meer detail), vastgelegd door de nieuwe 3.200 megapixel camera. Beeld: LSST Camera Team/SLAC National Accelerator Laboratory/Rubin Observatory