Nieuws
0

Samsung ontwikkelt ‘5G’

Mischa Brendel

Samsung werkt momenteel aan een nieuwe netwerktechnologie die volgens het bedrijf zelf een draadloze overdracht van tientallen gigabits per seconde mogelijk moet maken.

Hiermee is de technologie stukken sneller dan LTE (long term evolution), wat gezien wordt als 4G, de opvolger van het 3G-netwerk dat draait op umts (elke nieuwe generatie staat voor een snellere draadloze datatransfer). In Nederland hebben de grote telecommaatschappijen LTE nog maar kleinschalig uitgerold met een maximale downloadsnelheid van 100 Mbps. Samsung spreekt zelf dan ook van 5G-technologie.

Volgens Samsung is het met de technologie genaamd mmWave mogelijk om een complete film in minder dan een seconde te downloaden. Aan de claim van Samsung zitten echter wel de nodige haken en ogen: Samsung had voor het succesvol versturen van data met een snelheid van 1 Gbps maar liefst 64 antenne-elementen nodig; waar Samsung de claim van ‘tientallen gigabits per seconde’ vandaan haalt, is dan ook onduidelijk.

De test vond plaats in de bandbreedte van 28 GHz, een frequentiebereik dat momenteel juist wordt vermeden vanwege instabiliteitproblemen en een erg kleine actieradius. Momenteel ligt het bereik op maximaal 2 km en binnen gebouwen vermoedelijk nog minder. Een eigenschap van het gebruik van hogere frequenties zoals de 28 GHz-band is namelijk dat signalen moeilijker door objecten heen gaan.

Vele experts spreken dan ook niet zozeer van een doorbraak, maar zeggen dat het hier hooguit gaat om een stap voorwaarts richting 5G-technologie, zij het wel een belangrijke. De mmWave-technologie van Samsung moet in 2020 gereed zijn.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×