Nieuws
0

Schaatsfiets zet fietsmechanica op zijn kop

Henk Klomp

Delftse ingenieurs hebben een fiets gebouwd die zich zonder gyroscopische torsie (stabiliteit door de draaiende wielen) en naloopeffect (automatisch tegensturen van de fiets vanwege schuin naar voren staande stuuras) toch vanzelf weer opricht.

De fiets stabiliseert zichzelf bij elke snelheid boven twee meter per seconde en blijft zelfs tot bij zeer hoge snelheden stabiel.

 

Volgens de bestaande theorie wordt de stabiliteit van een fiets juist met name bepaald door het gyroscopisch effect en de naloop. De Delftenaren hebben hun fiets een tweemassapuntsschaatsfiets genoemd. Hij heeft kleine wielen, waarop met tegengesteld draaiende wieltjes de torsie wordt ingedamd, zodat hij over de weg voortbeweegt zoals een schaats over het ijs glijdt.

 

Daarnaast is het frame zo ontworpen dat de fiets geen naloop, maar een voorloop heeft (waarbij het contactpunt van het wiel dus voor de stuuras zit). Uit eerder Delfts onderzoek blijkt namelijk dat het massamiddelpunt van de stuurinrichting belangrijker is voor de stabiliteit dan het naloopeffect. Dit maakt het mogelijk hele nieuwe typen fietsen te ontwerpen vanuit het principe dat voor de stabiliteit een stuur sneller moet vallen dan de fiets bij kantelen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×