Nieuws

Schiphol, KLM en TU Delft werken samen aan slimme en duurzame bagageafhandeling

Schiphol is een van de drukste luchthavens ter wereld, met meer dan 70 miljoen passagiers per jaar. Het verwerken van al die bagage is een enorme uitdaging, die veel tijd, ruimte en energie kost. Hoe kan dat slimmer, sneller en duurzamer?

Dat is de vraag die Schiphol, KLM en TU Delft samen proberen te beantwoorden in een uniek onderzoeksproject. Ze hebben een innovatielab opgericht in een van de bagagehallen van Schiphol, waar ze nieuwe technologieën en werkwijzen testen en ontwikkelen.

Slimme robots en sensoren

Een van de technologieën die ze onderzoeken is het gebruik van slimme robots en sensoren om de bagage te sorteren en te vervoeren. Zo kunnen ze de capaciteit en de efficiëntie van de bagageafhandeling verhogen, en tegelijkertijd de fysieke belasting en de CO2-uitstoot verminderen.

De robots zijn uitgerust met camera’s, lasers en kunstmatige intelligentie, waardoor ze zelfstandig kunnen navigeren en beslissingen kunnen nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld de barcode van een koffer scannen, de bestemming bepalen en de beste route kiezen. Ook kunnen ze samenwerken met andere robots en met de menselijke medewerkers.

De sensoren zijn bedoeld om de locatie en de status van elke koffer te volgen, zodat er minder kans is op verlies of beschadiging. Bovendien kunnen ze real-time informatie geven over de drukte en de prestaties van het systeem, zodat er snel kan worden ingegrepen als er problemen zijn.

Nieuwe manieren van werken

Naast de technologische innovaties, onderzoeken Schiphol, KLM en TU Delft ook hoe ze de organisatie en de cultuur van de bagageafhandeling kunnen verbeteren. Ze willen een meer flexibele, creatieve en lerende omgeving creëren, waarin de medewerkers meer autonomie en verantwoordelijkheid krijgen.

Daarvoor hebben ze een nieuwe manier van werken geïntroduceerd, die gebaseerd is op de principes van agile en scrum. Dat betekent dat ze werken in kleine, multidisciplinaire teams, die regelmatig feedback krijgen en hun werk aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Zo kunnen ze sneller innoveren en beter inspelen op de behoeften van de klanten.

De toekomst van de bagagehallen

Het innovatielab van Schiphol, KLM en TU Delft is een voorbeeld van hoe de luchtvaartsector zich voorbereidt op de toekomst. Door samen te werken en te experimenteren, willen ze de bagagehallen transformeren tot een slim, duurzaam en klantvriendelijk systeem.

Het project is nog in volle gang, en de resultaten zijn veelbelovend. De verwachting is dat de nieuwe technologieën en werkwijzen binnen enkele jaren zullen worden geïmplementeerd in de hele luchthaven. Zo kunnen Schiphol, KLM en TU Delft bijdragen aan een betere reiservaring voor miljoenen passagiers.

Onderwerp:
ElektrotechniekVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×