Nieuws
0

Sjoemelen met uitstootgegevens

Rijkert Knoppers

In september 2015 is uit een onderzoek van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB) gebleken dat de dieselmotoren van Volkswagen een hogere uitstoot hadden dan is toegestaan.

Volkswagen had de Amerikaanse autoriteiten om de tuin geleid door alleen tijdens de test de reinigingsbehandeling van de uitlaatgassen volledig in te schakelen.

Al snel bleek dat dieselgate veel verder ging dan alleen Volkswagen, schrijft freelancejournalist Peter Teffer in zijn onlangs verschenen boek: ‘Vrijwel alle grote autofabrikanten hebben merken op de markt die tijdens het normale rijden vier, vijf of zes keer zoveel stikstofoxide uitstoten als tijdens de officiële laboratoriumtest. Net als Volkswagen gebruiken zij sjoemel­software.’ Vanuit zijn positie als verslaggever voor de nieuwswebsite EUobserver volgde Teffer de ontwikkeling rond de ingewikkelde gebeurtenissen van begin af aan op de voet, wat onder meer resulteerde in het publiceren van ruim honderd artikelen hierover. In zijn boek graaft hij nog een stuk dieper, onder meer door erop te wijzen dat er al vanaf 1999 sprake is geweest van fraude bij het meten van auto-emissies. Vanaf dat jaar zijn maar liefst zes generaties manipulatie-instrumenten ontwikkeld. Het schandaal is niet alleen aan de autoindustrie toe te schrijven, zo schrijft Teffer: de Europese Commissie en de nationale regeringen gaan niet vrijuit. Teffer toont veel kennis van zaken en hij schuwt daarbij niet zijn eigen mening te geven.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×