Nieuws
0

Slap herstel Amerikaanse ingenieurs en architecten

Teake Zuidema

In het boekjaar 2013 bedroeg de gezamenlijke omzet van de 500 grootste Amerikaanse leveranciers van ontwerpdiensten $ 92,7 miljard, een groei van 2,7 % in vergelijking met 2012.

Volgens het tijdschrift ENR was de groei van deze ingenieurs- en architectenbureaus het zwakst op de internationale markt. De omzet groeide daar met slechts 0,6 % tot $ 25,6 miljard. ENR noemt het een ‘herstel zonder pep’.

Voor het vijfde jaar op rij is het ingenieurs-/architectenbureau AECOM Technology uit Los Angeles nummer één in de Amerikaanse Top 500 met een omzet van $ 7,2 miljard. Het Amerikaanse Arcadis US/RTKL staat met een omzet van $ 1,4 miljard op de vijftiende plaats. De Amerikaanse tak van Fugro staat op 29 met een omzet van $ 480 miljoen. Kijken we alleen naar het ingenieurswerk dan staan Arcadis en Fugro respectievelijk op vier en twaalf.

De tegenvallende resultaten op de binnenlandse markt werden volgens ENR vooral veroorzaakt door bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat de deelmarkten van watervoorziening en riolering/vuilnis krompen met respectievelijk 5,6 en 5,1 %. De door ENR voorspelde toename in uitgaven die te maken hebben met klimaatverandering (zoals water­beheersing) was in 2013 nog niet zichtbaar.

De uitvoering van een aantal megaprojecten en de snelle groei van olie- en gasproductie in de VS zorgden ervoor dat de transportmarkt met 7,5 % groeide. In deze markt wordt ook het meest gebruik gemaakt van alternatieve manieren van financiering (publiekprivate samenwerking, tolwegen) en aanbesteding zoals design-build waarbij het ontwerpteam ook verantwoordelijk is voor de uitvoering.

ENR verwacht dat de groei in de komende jaren stroef verloopt door een tekort aan hoogopgeleiden. In de afgelopen vijf jaar gingen veel babyboomers met pensioen. Tegelijkertijd vertrokken werkeloze ingenieurs en architecten naar andere sectoren van de economie. Vooral ingenieurs­bureaus proberen momenteel topkandidaten binnen te halen met goede arbeidsvoorwaarden.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×