Nieuws
0

Slimmere meter

Mischa Brendel

Een van de rubrieken in het populairwetenschappelijk tijdschrift Kijk is NederTech. Zoals de naam al doet vermoeden, draait het om technologie van eigen bodem.

In het nummer van januari 2018 – Kijk houdt er een beetje een merkwaardige telling op na – schittert een algoritme in deze rubriek. Dat klinkt op zich weinig sexy, maar het algoritme in kwestie stelt slimme meters in staat om het verbruik van individuele apparaten te meten. En daarmee maakt het algoritme de slimme energiemeter, die sinds 2015 in Nederlandse huizen is te vinden, nog slimmer. Hard nodig, want deze slimme meter leidde niet tot de energiebezuinigingsrevolutie waarop de overheid had gehoopt: de besparing bleef steken op zo’n 1 %.

Uitvinder van het algoritme in kwestie is Peter de Bie, van Ipsum Energy. Hij kwam op het idee toen hij nog werkzaam was als algemeen directeur Smart Energy bij Philips Lighting. Samen met de Universiteit Twente werkte hij zijn algoritme verder uit. Gebruikers kunnen volgens De Bie tot wel 10 % aan energie besparen, simpelweg door een apparaatje op de slimme meter aan te sluiten dat de gegevens van de meter via een internetverbinding naar Ipsum stuurt. Daar identificeert het algoritme aan de hand van patronen welk apparaat wanneer hoeveel stroom verbruikt. De klant ziet deze gegevens vervolgens in een app terug en kan desgewenst zijn gedrag aanpassen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×