Nieuws
0

Sluisdeuren van composiet

Robert Visscher

In de buurt van Emmen zijn op 12 maart vier composiet sluisdeuren geplaatst.

Producent FiberCore Europe claimt dat ze drie keer langer mee gaan dan houten sluisdeuren en onderhoudsvrij zijn.

‘Omdat de deuren bijna hetzelfde gewicht hebben als water, dobberen ze welhaast,’ zegt Ed Hoogstad, directeur bouwen en infra van FiberCore Europe. Dat levert minimale wrijving op voor de scharnieren en zorgt voor veel minder slijtage. Mede daardoor gaan ze tot wel honderd jaar mee, drie keer zo lang als de houten evenknie volgens Hoogstad.

De deuren van composiet zijn veel lichter dan de stalen en houten variant. Droog wegen ze nog 2,5 ton per stuk. Maar ondergedompeld in water hoeven de scharnieren nog maar 200 kilogram te dragen. Het lage soortelijk gewicht wordt bereikt door een sandwichconstructie. De buitenkant van 35 millimeter is opgetrokken uit glasvezelversterkt polyester. De binnenkant is gemaakt van schuim, waardoor de deur licht is en met minder kracht wordt geopend en gesloten.

Een ander voordeel is dat de deuren niet roesten en rotten. ‘Ze zijn onderhoudsvrij. Na twintig tot dertig jaar kunnen ze opnieuw worden gecoat, maar alleen om cosmetische redenen.’

De sluisdeuren zijn geplaatst op de vaarroute Erica – Ter Apel in een nieuwe, nog droge, sluis. In 2013 wordt deze in gebruik genomen. De vier deuren zijn 5 meter hoog en 3,6 meter breed.

De mogelijkheden zijn groot volgens FiberCore. Ze werken al aan grotere versies. ‘Zoals deuren van 6,5 meter breed en 12 meter hoog. Bovendien zijn we met een semi-drijvende deur bezig, die dwars over een vaarrichting van 31 meter wordt geschoven.’

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×