Ontwerpers die direct bij de aanpassing van hun BIM-model zien wat de gevolgen voor het energiegebruik zijn, of zelfs een softwareprogramma dat op basis van de dimensies zelf een duurzaam gebouw ontwerpt; dat is het idee van de software sustainability-open, waarvan de eerste componenten begin maart officieel worden vrijgegeven.
De broncode blijft vrij toegankelijk voor iedereen, melden initiatiefnemers TU Delft, Tata Steel, Bouwen met Staal en Arup. ‘We willen er geen geld mee verdienen. Het levert alleen maatschappelijk wat op’, zegt Jeroen Coenders, werkzaam bij zowel de TU Delft als ingenieursbureau Arup. ‘Door het open source beschikbaar stellen van kennis in de vorm van software kunnen bedrijven er direct iets mee doen. Wij nemen het excuus weg dat er geen kennis beschikbaar is om duurzaam te bouwen.’
De software moet straks niet alleen informatie geven over de embodied energy (de benodigde energie voor de productie, vervoer en gebruik van het materiaal) en het energieverbruik van de installaties, maar ook over bijvoorbeeld het geproduceerde afval en de inzet van schaarse materialen. ‘We proberen duurzaamheid breder te trekken dan alleen de carbon footprint’, aldus Coenders.
Momenteel staat het project nog in de kinderschoenen. Het raamwerk voor de software is er, evenals een versie die samenwerkt met parametrische software, waar veel architecten gebruik van maken. Bij de officiële introductie in maart moet er een softwarecomponent zijn die zelf simpele, stalen, rechthoekige kantoorgebouwen kan ontwerpen en daarvan de embodied energy kan uitrekenen.
Belangrijke vervolgstappen zijn het bepalen van het energiegebruik van de installaties en de koppeling met BIM-ontwerpsoftware. Het is nu aan ‘de community’ om meer functionaliteit en kennis aan de software toe te voegen. ‘Wij zijn op zoek naar onderzoekers, studenten en bedrijven die willen bijdragen aan deze ontwikkeling’, aldus Coenders.