Nieuws

Solar Team Twente loopt averij op tijdens testrit in Australië

Het Nederlandse Solar Team Twente, dat deelneemt aan de Bridgestone World Solar Challenge, heeft een tegenslag te verwerken gekregen. Tijdens een testrit op het Hidden Valley-circuit in Darwin, waar de kwalificatie voor de zonnerace wordt gehouden, raakte de zonneauto beschadigd.

Het team, dat bestaat uit studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, was bezig met het verkennen van het circuit toen het misging. De zonneauto kwam in aanraking met een ander voertuig en liep schade op aan de buitenkant. “Het was een heel schrikmoment voor ons allemaal. We hebben hier een jaar lang naartoe gewerkt en dan gebeurt er zoiets”, zegt teammanager Tim Woertman.

Schade lijkt mee te vallen

Gelukkig bleek na inspectie dat de schade beperkt bleef tot de aeroshell, de aerodynamische laag die om de constructie en de componenten heen zit. “Het is te vergelijken met een open huidwond bij een mens. Het is niet fataal, maar wel pijnlijk”, legt Tim uit. “We moeten nu hard werken om de aeroshell te repareren en te zorgen dat we dezelfde aerodynamische eigenschappen terugkrijgen. Dat is heel belangrijk om hier te kunnen winnen.”

De Bridgestone World Solar Challenge is een race van 3000 kilometer dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide, met auto’s die volledig op zonne-energie rijden. Het is de meest uitdagende en prestigieuze zonnerace ter wereld, waarbij teams van over de hele wereld strijden om de snelste tijd neer te zetten. De race gaat op 22 oktober van start.

Innovatieve zonneauto zorgt voor hoge verwachtingen

Solar Team Twente doet voor de tiende keer mee aan de race en heeft hoge verwachtingen. Het team heeft een innovatieve zonneauto ontworpen, genaamd RED Horizon, die volgens Tim “de meest efficiënte auto is die we ooit hebben gebouwd”. Het team hoopt met deze auto een podiumplaats te behalen, of zelfs de race te winnen.

De schade aan de zonneauto is een flinke domper voor het team, maar Tim blijft optimistisch. “We hebben ons goed voorbereid op dit soort situaties. We laten ons niet uit het veld slaan en we gaan er alles aan doen om de auto weer helemaal in orde te krijgen. We hebben nog steeds vertrouwen in onszelf en in onze auto.”

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×