Nieuws
0

Solar Truck zo goed als af

Mischa Brendel

Eind dit jaar stappen avonturiers Wilco van Rooijen en Fokke van Velzen in een auto aangedreven door zonne-energie, om van de rand van Antarctica naar het midden van het continent en weer terug te reizen, in totaal 2.300 km.

Studenten van Hogeschool Utrecht (HU), later ondersteund door Avans Hogeschool en het ROC van Amsterdam, (Team Antarctica) ontwierpen de Solar Truck, die nu zo goed als voltooid is. Zij namen het werk over van het vorige studententeam, maar volgens Martijn de Kwant moest er nog veel aan de auto gebeuren. ‘Zo hebben we onder andere het volledige elektrische systeem van de wagen herontworpen, net als een deel van de wielophanging.’ En volgens het lid van Team Antarctica waren er zo nog meer zaken die eerst terug naar de tekentafel gingen.

De auto bevat dertien à veertien vierkante meter aan zonnepanelen – zevenhonderd cellen – en telt twee motoren met een gezamenlijk vermogen van circa 5 kW. Voldoende om twee personen met maximaal 25 km/h te verplaatsen. Veel bagage kunnen Van Rooijen en Van Velzen niet meenemen: de totale bagageruimte is één kubieke meter. De massa van de Solar Truck, zonder passagiers en zonder bagage, bedraagt zo’n duizend kilogram.

De zonnepanelen drijven de motoren niet rechtstreeks aan; de energie wordt eerst opgeslagen in accu’s. Door bijvoorbeeld weersomstandigheden is het dus mogelijk dat de twee avonturiers een periode moeten rusten om de accu’s weer op te laden, al worden deze ook gevuld tijdens het rijden.

Eind februari test Team Antarctica de Solar Truck in Finland, waar de studenten het rijgedrag van de auto willen optimaliseren en de beste rijstrategie voor Van Rooijen en Van Velzen zullen
bepalen.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten