Nieuws
0

Spinozapremies 2011 uitgereikt

Mischa Brendel

Gisteren heeft de NWO de Spinozapremies 2011 uitgereikt. De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de weten schap en er is een geldprijs van 2,5 miljoen euro aan verbonden dat de laureaten vrij kunnen besteden aan onderzoek naar keuze.

De NWO kende in totaal drie Spinozapremies toe aan communicatiewetenschapper Patti Valkenburg, astronoom Heino Falcke en theoretisch natuurkundige Erik Verlinde. Falcke doet onderzoek naar zwarte gaten; in 2004 slaagde zijn onderzoeksgroep erin om metingen te verrichten vlakbij de rand van het extreem zware zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel. Ook is Falcke een van de initiatiefnemers van Lofar, een revolutionaire radiotelescoop die bestaat uit honderden kleine antennes die met elkaar samenwerken om zo een enorm meetbereik te verkrijgen.

 

Verlinde onderzoekt de bouwstenen van het heelal en is een internationaal gevierd expert in de snaartheorie, die de zwaartekracht en de kwantummechanica met elkaar samenvoegt. Ook is hij wereldwijd bekend om zijn Verlinde-formule, een formule die gebruikt wordt in de algebraïsche meetkunde.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×