Nieuws
0

Stadsstrand IJburg eerste CO2-negatieve project KWS

redactie

KWS Infra Amsterdam-Utrecht heeft met Strandwerk IJburg het eerste volledig CO2-negatieve project opgeleverd. Bij de aanleg van het 750 meter lange stadsstrand wordt meer CO2 opgeslagen dan dat er wordt vrijgegeven in de atmosfeer.

Door het gebruik van CO2 saving diesel (HVO100), de inzet van emissieloos materieel en het plaatsen van palmbomen is er in totaal 60,5 ton CO2 bespaard. Voor het project compenseert KWS bovendien zeventig ton CO2 in de klimaatbossen van VolkerWessels. Dit betekent dat de uitstoot elf keer gecompenseerd wordt. 

HVO100 is een niet-fossiele, synthetische brandstof die wordt gemaakt van afval- en reststromen. Vanaf de productie tot het gebruik van de CO2 saving diesel wordt de CO2uitstoot van het materieel gereduceerd. Zo leidt het gebruik van deze brandstof tot een uitstootreductie van (meer dan) 89 procent CO2, 10 tot 34 procent fijnstof (pm), 5 tot 37 procent NOx en meer dan 99 procent zwavel in vergelijking met fossiele diesel.

Naast het gebruik van de CO2 saving diesel hebben KWS en de gemeente Amsterdam een aantal palmbomen aangeschaft voor bij de entree van het strand. De palmbomen staan in bio-composiet plantenbakken. Door het gebruik van deze plantenbakken wordt in totaal een CO2-uitstoot van 2,28 ton voorkomen. Daarnaast zijn alle ritjes van de keet naar het werk gemaakt met de elektrische werkvoertuigen van Frisian Motors

KWS Infra Amsterdam-Utrecht heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam gewerkt aan de aanleg van het 750 meter lange stadsstrand in de wijk IJburg. Hierbij was de bouwer verantwoordelijk voor de 14000 m2 verharding van betonpuin en de circulaire betonstraatstenen. Daarnaast was KWS verantwoordelijk voor alle ondergrondse infrawerkzaamheden, infrastructurele ondersteuning aan de horeca en de groenwerkzaamheden. In het ontwerp is gewerkt met helmgras en een divers bloemenmengsel om zo een afwisselend landschap te creëren. 

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×