Nieuws
0

Standaard voor ultra-hd blu-ray

Erwin Boutsma

Mooier beeld, beter geluid

Eind dit jaar eerste spelers

De Blu-Ray Disc Association, een samenwerkingsverband van grote elektronicabedrijven, meldde afgelopen week dat de betrokken partijen het eens zijn geworden over de standaard voor ultra-hd blu-ray discs (uhd-bd). Dat zijn blu-ray discs waar filmmateriaal met een veel hogere resolutie dan de nu gebruikelijke hd-resolutie van 1920×1080 op past. Ultra-hd, uhd, 4K en 3840×2160 pixels zijn drie manieren om hetzelfde aan te duiden: viermaal zoveel informatie op een scherm dan bij hd. 

Maar de nieuwe standaard voor uhd-bd houdt niet op bij alleen een hogere resolutie, want ook voor tal van andere aspecten zijn afspraken gemaakt. Zo ondersteunt uhd-bd een groter kleurbereik en meer kleurgradaties (1.024 tegen 256 voor hd), wat de weg vrijmaakt voor weergave met high dynamic range (hdr). Dit is een techniek die al langer bekend is in de fotografie en een groter verschil tussen lichte en donkere partijen in het beeld mogelijk maakt.

Interessant is ook de ondersteuning voor hogere framerates: meer beelden per seconden geeft een merkbaar vloeiender beeld (zoek bijvoorbeeld maar eens op ‘60p’ op YouTube). Verder ondersteunt uhd-bd nieuwe audioformaten als DTS:X en Dolby Atmos, zogenaamde ‘object-based audio formats’ die beter overweg moeten kunnen met bewegende geluidsbronnen.

Eind dit jaar liggen de eerste uhd-bd-spelers in de winkels, volgens ingewijden. Opvallend genoeg zijn televisies met uhd-resolutie al enige tijd op de markt en zelfs betaalbaar: de goedkoopste exemplaren kosten momenteel rond de € 500 en meten 42 inch in diameter, een maat waarbij de grote scherpte van uhd feitelijk niet bruikbaar is tenzij je er minder dan een meter vanaf gaat zitten. Voor filmmateriaal met deze resolutie zijn uhdtv-bezitters nu nog afhankelijk van streamingdiensten als Netflix en YouTube, die al mondjesmaat uhd-videomateriaal aanbieden.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleidICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×