Wire

Steeds vaker gekozen voor toepassing floating solar in Nederland

© Onze partner

Op verschillende plekken in Nederland zijn in de afgelopen periode drijvende zonneparken geïnitieerd. Deze zonnepanelen op water worden ook wel floating solar of FPV genoemd.

Niet alleen vanuit (lokale) overheden neemt de vraag naar deze zonnepanelen op water toe, datzelfde geldt voor bedrijven met een ongebruikt waterbassin of bijvoorbeeld een zandwinningsplas. Het voordeel van deze twee laatste toepassingen van drijvende zonneparken is dat men hier relatief weinig last heeft van golfslag. Des te groter de golfslag op het water is, des te meer wordt normaliter gevraagd van de techniek achter zo’n drijvend zonnepark. In dit artikel lees je er meer over. 

Drijvende zonneparken op kleine binnenwateren

Zeker op kleine binnenwateren, waarvan een waterbassin en een zandwinningsplas goede voorbeelden zijn, vormen de drijvende zonnepanelen een goed alternatief voor een zonnepark op land. Niet alleen de golfslag is hier beperkt, datzelfde geldt normaliter voor de stroming in het water. Evenals dat de biodiversiteit in zo’n waterbassin of zandwinningsplas vaak nog heel beperkt is, doordat zo’n binnenwater niet altijd is aangesloten op een bredere waterstroom. Naar de precieze impact van drijvende zonneparken op de biodiversiteit in het water wordt steeds meer onderzoek gedaan. 

Ook op grotere binnenwateren is een zonnepark realiseerbaar

Niet alleen op kleine binnenwateren wordt geïnvesteerd in drijvende zonneparken. Ook op de grotere rivieren en bijvoorbeeld meren in Nederland kijkt men naar de toepassing van zo’n drijvend zonnepark. Het maakt een grote opwek van duurzame zonnestroom mogelijk, waarmee de doelen uit het Klimaatakkoord gehaald kunnen worden. Het is de voornaamste reden dat met name (lokale) overheden zoeken naar geschikte plekken voor zo’n zonnepark. 

Op de grotere binnenwateren vormt de golfslag een relatief grote uitdaging voor de technologie die gebruikt wordt. In het geval van zonnepanelen op bijvoorbeeld de Noordzee speelt daarnaast mee dat het water hier zout is. Er wordt door verschillende partijen onderzoek gedaan naar systemen die bestand zijn tegen het zoute water en daarmee geschikt zijn voor een zonnepark op zee. 


Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten