Nieuws
0

Stella zoekt de zon op

Mischa Brendel

Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.

In aanloop naar de race van 13 tot en met 20 oktober leggen de vier teams uit waarom hun team gaat winnen en wat hun zonnewagen het beste voertuig in de race maakt. Laatste in de rij is Solar Team Eindhoven, die meedingt in de Cruiser-klasse.

Toen de TU/e in 2013 voor het eerst deelnam aan de World Solar Challenge, verraste het Solar Team Eindhoven vriend en vijand door meteen de eerste plek te bemachtigen in de Cruiser-klasse met zonnewagen Stella. Die positie heeft het team sindsdien niet meer uit handen gegeven.

In tegenstelling tot de Challenger-klasse, draait het in de Cruiser-klasse niet om welke auto het snelste de dikke 3.000 km van Darwin naar Adelaide aflegt. ‘Al is het weleens voorgekomen dat een auto in de Cruiser-klasse er eentje uit de Challenger-klasse inhaalde, vertelt Marije Sesink, pr-manager van het 26-koppige Solar Team Eindhoven. In de Cruiser-klasse gaat het om zonnewagens die een echte personenauto benaderen. De eindscore die de auto’s krijgen, is vooral gericht op innovatie en uitvoerbaarheid. Sesink: ‘Dit jaar mogen er maximaal vier personen in de auto; twee jaar geleden waren dat er nog vijf.’ Een belangrijk verschil, want hoe meer passagiers, des te hoger de score. De marge is nu dus kleiner. Toch heeft het Solar Team Eindhoven alle vertrouwen in zonnewagen Stella Era.

Lees verder onder de foto


Solar Team Eindhoven en zonnewagen Stella Era (copyright: Bart van Overbeeke)

Sesink: ‘De grootste verandering op technisch gebied is dat we de hele aandrijflijn zelf hebben ontworpen.’ De twee elektromotoren die Stella Era heeft, hebben dankzij dat eigen ontwerp een efficiëntie van 98,5 %. Maar vooral de hoge koppel zal volgens Sesink een voordeel opleveren.

De zonnewagen heeft ook een grotere batterij. Noodzaak, want deze batterij mag tijdens de race nog maar twee keer worden opgeladen. Met een actieradius van 1.800 km bij volle batterij en mooi weer, moet dat voor Stella Era echter geen problemen opleveren. Stella Era bevat 5 m2 aan pv-zonnepanelen.

De meest in het oog springende innovatie is het autonoom vinden van de meest zonnige plek op een parkeerplaats. Sensoren meten waar de meeste zon schijnt en de auto rijdt zichzelf vervolgens naar die locatie, om zoveel mogelijk energie op te slaan. Stella Era is namelijk ook ontwikkeld als energiedrager, vertelt Sesink. ‘Op dat vlak hopen we dan ook veel innovatiepunten te scoren.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×