Nieuws
0

Sterk maar vervormbaar staal beschermt botsende auto’s

Thomas van de Sandt

Tata Steel heeft een nieuwe staalsoort ontwikkeld, die niet alleen heel sterk is, maar ook goed vervormbaar. Daarom is het vooral geschikt voor de veiligheidsdelen van auto’s, laat de staalproducent weten.

‘Deze staalsoort heeft een treksterkte van 1.000 MPa en zit daarmee in de top range’, vertelt Nico Langerak van de r&d-afdeling van Tata Steel in IJmuiden. ‘Het bijzondere is echter dat ook de vloeigrens, en de vervormbaarheid van het materiaal, hoog is. Daarom kan het bij een crash veel energie opnemen.’ Door de nieuwe staalsoort toe te passen in onder meer de A- en B-stijlen, drempels, deurbalken en dwarsbalken, kan het gewicht van deze auto-onderdelen 8 tot 15 % omlaag, zonder in te boeten op veiligheid, stelt Tata Steel. Een ander voordeel van de goede vervormbaarheid is dat het staal in relatief complexe vormen te maken is.

De nieuwe staalsoort dankt zijn unieke eigenschappen aan de manier waarop de ijzeratomen in het metaalrooster zijn gerangschikt. Het is een zogenaamd tweefasenstaal, met een gecombineerde ferriet- en martensiet-microstructuur. Dat betekent dat er een heel harde fase (martensiet) is ingebed in een zachte en goed vervormbare matrix (ferriet). ‘Deze microstructuur verkrijgen we deels door de chemische samenstelling (het staal bevat onder andere meer koolstof en mangaan dan gebruikelijk, red.) en deels door specifieke warmtebehandelingen en walsmethodes’, aldus Langerak.

Tata Steel heeft het nieuwe hogesterktestaal, dat wordt voorzien van een dompelverzinkte coating, ontwikkeld in samenwerking met autofabrikanten. De productie in IJmuiden is vorige maand van start gegaan.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×