Nieuws
0

Stikstofinjectie voor Drents aardgasveld

Mischa Brendel

Air Products zal voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een luchtscheidingsinstallatie naast het De Wijk-gasveld bij Hoogeveen bouwen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De installatie zal stikstof leveren, die de NAM onder hoge druk in de zandsteenlagen van het gasveld zal injecteren (waar zich ook het gas bevindt) om zo extra aardgas uit dit Drentse veld te kunnen winnen, waar volgens de maatschappij nog circa tien procent gas in zit. De NAM wint dit extra gas uit de kleinere gasvelden, omdat de overheid heeft besloten de gasvoorraad in het veld bij Slochteren (vooralsnog) te sparen. De NAM is onder de naam Aardgas+ begonnen met dit project. Dankzij de stikstofinjectietechnologie kan dit extra gas nu gewonnen worden waar dat eerder economisch niet rendabel was, vertelt Hans van Kempen, hoofd van NAM Onshore Projects.

Het De Wijk-gasveld is het eerste NAM-gasveld waar deze technologie wordt gebruikt. De luchtscheidingsinstallatie van Air Products koelt buitenlucht af, waardoor stikstof condenseert en uit de lucht gefilterd kan worden. De stikstof wordt vervolgens gezuiverd en onder een druk van 130 atmosfeer gebracht om tenslotte onder deze druk tot een diepte van 1.500 meter de grond in te gaan. De betrokken partijen denken op deze manier de komende tien tot vijftien jaar nog tot twee miljard kubieke meter aan aardgas uit het veld te kunnen halen.

Het ontwerp van de installatie is niet hoger dan twintig meter, in plaats van de gebruikelijke veertig meter. Op deze manier is de luchtscheidingsinstallatie, na de aanplant van bomen, straks nauwelijks zichtbaar.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×