Nieuws
0

Stille, geribbelde pijpen

Indra Waardenburg

Geluiden die ontstaan door luchtstromingen in geribbelde pijpen zijn te voorspellen. Dit concludeert Günes Nakiboglu, die op 26 maart cum laude promoveerde aan de TU/e. Op initiatief van TNO deed hij onderzoek naar het ontstaan van deze hinderlijke fluit­tonen.

In de industrie worden geribbelde pijpen meer dan eens gebruikt omdat ze stevig zijn, maar toch ook flexibel. ‘Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om de pijpen in een complex systeem een paar centimeter te verplaatsen, wanneer dit nodig is’, vertelt prof.dr.ir. Mico Hirschberg, promotor van de Turkse ex-promovendus. Een nadeel van de buizen is echter dat wanneer er gas doorstroomt ze kunnen gaan ‘zingen’, wat bij een hoge amplitude schade kan opleveren. Hirschberg: ‘Het probleem was al langer bekend, maar dit is de eerste keer dat hier systematisch onderzoek naar gedaan is.’

Nakiboglu voerde zijn promotieonderzoek binnen drieënhalf jaar uit, waarbij hij het werk verrichtte dat eigenlijk bedoeld was voor twee promotietrajecten. ‘We zijn met zijn tweeën begonnen, maar de andere promovendus is na een jaar gestopt, waarna ik haar deel erbij heb genomen’, vertelt Nakiboglu.

Door een combinatie van modellering, numerieke simulaties en gedane experimenten, onderzocht de ex-promovendus de verschillende parameters, zoals de diepte van de ribbels, en hun invloed op de frequentie en amplitude van de geluidsgolven.

Op basis van zijn onderzoeksresultaten ontwikkelde hij een model waarmee het geluid van geribbelde pijpen is te voorspellen en ook aan te passen. Nakibo­glu: ‘Aan de hand van de resultaten zijn er al meerdere adviesgesprekken gevoerd met industriële partijen zoals Shell en Kema.’

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten