Nieuws
0

Stopcontact in de oceaan

Mark van Baal

Trans-Elect, een projectontwikkelaar van transmissiekabels, onthulde dinsdag een plan voor een 220 kilometer lang hoogspanningsnet voor windturbineparken voor de oostkust van de Verenigde Staten.

De kabel, die een belangrijke drempel bij het aanleggen van windturbineparken wegneemt, begint ten zuiden van New York en loopt dan zuidwaarts naar Norfolk, in Virginia.

 

Opmerkelijk genoeg wordt Google een van de belangrijkste investeerders in het project van 3,6 miljard euro. ‘Dit is een kans om deze industrie een kick-start te geven en om deze kuststaten hun hernieuwbare energiedoelen te laten halen’, zegt Richard Needham van Google in de New York Times.

 

De kabel heeft een capaciteit van 6 GW – zes grote kolencentrales – en ligt ruim tien kilometer uit de kust, ongeveer even ver als het windpark bij Egmond aan Zee, dat bij helder weer zichtbaar is. Voordat de windparken draaien, kan de kabel elektriciteit van het zuiden van Virginia, waar elektriciteit goedkoop is, transporteren naar het noorden van New Yersey, waar het duur is.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×