Mischa Brendel
Scholieren kiezen vaker voor een vervolgopleiding die meer zekerheid op een baan geeft, waaronder de technische opleidingen. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen. Ook lijkt het absoluut aantal aanmeldingen dit jaar hoger, al kan dit een vertekend beeld zijn.
Dit jaar is de deadline voor het aanmelden voor een studie naar voren geschoven van 1 september naar 1 mei. Op die dag hadden bijna 65.899 studenten zich ingeschreven aan een universiteit, bijna 5 % meer aanmeldingen dan bij de deadline voor inschrijvingen aan een universiteit vorig academisch jaar. Bij de hogescholen lag het aantal aanmeldingen op 1 mei op 105.095. Dat is nagenoeg gelijk aan het aantal aanmeldingen in september 2013.
De cijfers kunnen echter een vertekend beeld geven, want dit jaar is er voor het eerst de studiekeuzecheck waarmee studenten kunnen kijken of de gekozen studie inderdaad ook bij hen past. Hierna is een wissel van studie nog mogelijk. Bovendien geldt voor buitenlandse studenten die zich aanmelden de deadline van 1 mei niet. Het aantal aanmeldingen op 1 mei ligt dus niet alleen hoger dan het aantal definitieve inschrijvingen, ook mogen deze cijfers niet zomaar naast de cijfers van september 2013 worden gelegd voor een één-op-één vergelijking.
Toch suggereren de aanmeldingscijfers van de TU’s dat de technische studies een bovengemiddelde belangstelling genieten. Het aantal inschrijvingen bij de TU Delft lag op 1 mei 9 % hoger; bij de TU/e was dit 21,8 %. De UTwente leverde geen cijfers van september vorig jaar, waardoor een goede vergelijking niet mogelijk is.
Voor werktuigbouw legt Delft het af tegen Eindhoven. Aan de TU Delft waren er een derde minder aanmeldingen voor de opleiding werktuigbouwkunde, waar de aanmeldingen voor deze studie aan de TU/e juist met 34 % toenam.
Verder is er bij de TU’s groei over de hele linie. In Delft nam ook het aantal aanmeldingen voor de opleiding bouwkunde toe met 13 %, terwijl er juist in deze branche van de techniek momenteel veel moeilijker werk is te vinden. Bij de TU/e is de opleiding biomedische technologie de grootste groeier: het aantal aanmeldingen steeg met 44 %. De TU/e ziet nergens een afname in het aantal aanmeldingen; alleen de opleidingen technische bedrijfskunde en industrieel ontwerp groeien met slechts enkele procenten.
Aanvankelijk leek het aantal aanmeldingen aan de Nederlandse universiteiten dit jaar lager uit te vallen dan vorig jaar, maar in de laatste week voor de deadline meldden zich nog bijna 9.000 studenten aan.