Mischa Brendel
Het Duitse project Stuttgart 21 heeft (opnieuw) groen licht gekregen. Stuttgart 21 omvat de bouw van drie nieuwe treinstations en 57 kilometer spoor, waarvan 33 kilometer in tunnels en moet Stuttgart aansluiten op de toekomstige hogesnelheidslijn tussen Londen, Parijs, Wenen en Boedapest.
Het project is omstreden, vooral vanwege de kosten. In 1995 werden deze geraamd op 2,5 miljard euro, maar momenteel loopt de schatting al op tot 4,1 miljard euro, waarvan de Deutsche Bahn het grootste deel (bijna 1,5 miljard euro) financiert. De protesten tegen het project waren zo groot dat men besloot tot een referendum, waarbij op 27 november bleek dat 58,8 procent van de bevolking toch voor stemde, waarmee het project dus definitief doorgaat.
Naast de bouw van drie nieuwe stations wordt het huidige bovengrondse eindstation van Stuttgart, dat momenteel zeventien sporen telt, omgebouwd tot een ondergronds tussenstation dat ten opzichte van het huidige station ongeveer negentig graden wordt gedraaid en acht sporen telt. Daarnaast telt het project zestien tunnels en achttien bruggen. Een van de tunnels op het traject is de Fildertunnel, die een lengte van 9,5 kilometer krijgt en loopt vanaf het nieuwe ondergrondse station tot aan een eveneens nieuw station bij de luchthaven van Stuttgart. Hier komt behalve het station een sectie voor de jaarbeurs. De hogesnelheidstreinen mogen met maximaal 250 km/h over het spoor rijden. De verwachting is nu dat het project in 2019 voltooid zal zijn.
www.bahnprojekt-stuttgart-ulm.de