Nieuws
0

Subsidie proefprojecten hybride en elektrisch rijden

Mischa Brendel

Minister Eurlings kent negen projecten binnen de proeftuin hybride en elektrisch rijden een subsidie toe. De projecten moeten leiden tot meer inzicht in de benodigdheden om elektrisch en plug-in hybride rijden mogelijk te maken in Nederland.

In totaal zijn er 47 subsidieaanvragen ingediend, waarvan Eurlings er negen honoreerde. De gezamenlijke waarde van de subsidies bedraagt tien miljoen euro.

 

Een van de gesubsidieerde projecten is CityShopper: een elektrische stedelijke bezorgservice. Hierbij worden elektrische voertuigen in de regio Arnhem/Nijmegen ingezet voor de bevoorrading van supermarkten en voor stadsdistributie.

 

Een ander project binnen de proeftuin hybride en elektrisch rijden is het Texel Gastvrij Elektrisch Vervoer – Opladen op Texel. Deze driejarige proef op het Noord-Hollandse eiland is een initiatief van negentien ondernemers. Zij schaffen 26 elektrische voertuigen aan en zullen veertig oplaadpunten realiseren. De proef, die onder leiding staat van Stichting Urgenda, moet inzicht bieden in het gedrag van de accu’s van de wagens. Stichting Urgenda heeft als doel het versneld verduurzamen van Nederland en heeft Texel als voorbeeld gesteld.

 

Ook afvaldienstverlener Van Gansewinkel Groep heeft subsidie toegewezen gekregen voor haar project: de aanschaf van acht elektrische vuilniswagens met bijbehorende oplaadpunten. In een eerder project in Rotterdam is een prototype van de elektrische vuilniswagens al beproefd. Twee van de acht vuilniswagens zullen worden ingezet op de luchthaven Schiphol.

 

De overige zes projecten betreffen goederendistributie met elektrische voertuigen, verhuur van elektrische voertuigen, elektrische taxi’s en elektrisch rijden voor medewerkers van deelnemende bedrijven.

 

Met de Proeftuin hybride en elektrisch rijden wil de overheid elektrisch rijden in de nabije toekomst betaalbaar, betrouwbaar en toegankelijk maken voor iedereen. Hiervoor is het Formule E-team verantwoordelijk: een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid onder voorzitterschap van prins Maurits.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronicaVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×