Auke Hoekstra
Zoals veel mensen weten ben ik een pleitbezorger voor elektrische auto’s en trucks maar geloof ik dat waterstof vergeleken met een batterij te duur is in de meeste wegvervoer toepassingen. Toch ben ik super-geïnteresseerd in waterstof, al was het voor seizoensopslag, scheepvaart en luchtvaart.
Opslag is één van de grootste problemen. Je kunt waterstof opslaan onder hoge druk maar zelfs in hoge druk tanks is het volumineus en je wilt er echt niet naast staan als een 700 bar tank (bijvoorbeeld in een brand) uit elkaar spat. Vloeibare waterstof zou een stuk mooier zijn maar ja, dan moet je die tank op -250°C houden en dat lukt natuurlijk nooit. Of toch wel?
Ik besloot het eens precies uit te zoeken en het blijkt dat je tanks kunt maken waarvan de wand een isolatiewaarde heeft die duizend keer zo goed is als van het beste schuim dat wij voor huizen gebruiken. Dus voor het beeld: een wandje van drie cm isoleert dan net zo goed als een gewone spouwmuur van dertig meter dik.
Het idee is eigenlijk heel simpel ontdekte ik. Eerst zorg je voor een echt heel goed vacuüm. Daarmee ben je contactgeleiding kwijt. Vervolgens breng je flink wat laagjes reflecterend materiaal aan om de overblijvende stralingswarmte terug te kaatsen. Dat is het. Nu kom je dat nog vooral tegen in ruimtevaarttechnologie waar ze dit mechanisme bijvoorbeeld gebruiken om satellieten te beschermen tegen zonnestraling aan de ene kant en de ijselijke koude van de ruimte aan de andere kant. En daar krijgen ze het vacuüm natuurlijk gratis.
Toch is het geen ‘rocket science’ ontdekte ik onder meer op de site van studenten van het ‘cryogenic research lab’ van de Washington State University. Goedkoop aluminiumfolie op plastic met muskietengaas ertussen werkt prima. Het grootste probleem is dat de materialen langzaam gas afgeven en dat het vacuüm dus langzaam minder goed wordt. Maar dan maak je er gewoon een ventiel op en zuig je alles elk jaar opnieuw even hard vacuüm denk ik dan. Ik begon meteen te rekenen aan waterstof tanks voor auto’s en vliegtuigen.
Toen ontwierp ik een huis op Antarctica met perfecte isolatie. Dan kunnen we daar trouwens direct quintuple glas inzetten met een isolatiewaarde die honderd keer beter is dan van enkel glas (R=20). En mensen hebben daarvoor ook al dubbele warmteterugwinning bedacht die zelfs op Antarctica 85% van onze uitgeademde warmte terugwint. Dan kan je zelfs op Antarctica dus een luxe villa bouwen die je nauwelijks hoeft te verwarmen!
Mijn punt is dat er op het gebied van isolatie verbazend veel mogelijk blijkt te zijn. Tel daar alle andere duurzame technologie bij op en ik zie onze duurzame toekomst steeds meer voor me.