Nieuws
0

Swift boycot doet Russische Beer geen pijn

Baerbock vreest energieknelpunt bij SWIFT-uitsluiting Rusland

 

Min van Buitenlandse zaken duitsland Baerbock
foto: ARD 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft zich krachtig uitgesproken tegen het afsnijden van Rusland van het internationale betalingssysteem SWIFT. De groene politicus verwees naar de afhankelijkheid van Duitsland van Russische steenkool.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken  Annalena Baerbock zou de uitsluiting van Rusland van het bankcommunicatienetwerk Swift “enorme nevenschade” hebben – en ook de energievoorziening van Duitsland in gevaar kunnen brengen. De groene politicus zei vrijdag in de ARD uitzending dat in het geval van een snelle uitsluiting van Rusland, de import van energie niet langer kan worden gefinancierd. Ze gaf daarbij niet aan waarom die financiering niet langer mogelijk zou zijn.

Verwijzend naar de Russische aanval op Oekraïne, zei Baerbock: “Alles wat we konden doen om deze waan te stoppen, zouden we doen. Maar we moeten ook zien dat we geen instrumenten kiezen waar Poetin uiteindelijk om lacht, omdat ze ons veel harder raken.”

50 procent van de invoer van steenkool komt uit Rusland, zei Baerbock: “Als we deze kolen niet hebben, kunnen de kolencentrales in Duitsland niet blijven draaien.” De overheid zoekt onder hoge druk naar alternatieven, maar kan de fouten uit het verleden nu niet meer herstellen. “En natuurlijk hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we een stabiele elektriciteits- en warmtevoorziening in Duitsland blijven hebben.”

Als Duitsland en andere Europese landen daar nu problemen hebben, dan is dit iets wat Poetin ook wil: een “destabilisatie in ons land”, maakte Baerbock duidelijk. “Als de elektriciteit een paar dagen niet goed werkt, dan hebben we echt een probleem.” Ook ingeval Duitsland zou besluiten om de kosten niet op zich te nemen dan zullen de energieprijzen toch stijgen. 

Baerbock zei dat Duitsland en zijn partners de afgelopen weken hebben gekeken welke maatregelen het Russische machtscentrum het hardst zouden treffen: “Natuurlijk hebben we ook naar Swift gekeken en gezien dat een uitsluiting enorme nevenschade zou hebben.”

Financiële transacties zijn niet alleen financiële transacties van oligarchen, maar ook betalingen die Duitsland doet, bijvoorbeeld aan maatschappelijke organisaties in Rusland, of in de culturele sector. Het gaat ook over transacties in de private sector.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hadden vrijdag na de Russische aanval op Oekraïne besloten tot een groot pakket sancties. Het doel is bijvoorbeeld om Russische banken af te snijden van de financiële markten van de EU. Wel is er kritiek dat de uitsluiting van Rusland van Swift niet onder de sancties valt. Daarnaast wordt een van de belangrijkste banken (Sber) vrijgesteld van boetes. 

Baerbock zei dat de sancties die nu tegen Russische banken zijn aangenomen, gerichter zijn dan een Swift-uitsluiting. Daarnaast heeft de Russische president Vladimir Poetin al manieren gevonden om transacties anders te verwerken. De EU heeft de Russische president Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov particuliere sancties opgelegd. De VS deden mee.

Bij de voorbereiding van de nieuwe sancties tegen Rusland heeft Duitsland zich uitgesproken tegen de uitsluiting van het land van het SWIFT-betalingsnetwerk. Uit egoïsme – of is er meer aan de hand? 

Duidelijk is dat de (voor-)genomen EU sancties zich als een boemerang tegen het Westen zullen keren, waarbij de Russische beer blijft glimlachen. In het Westen zullen grote delen van de maakindustrie, agro-industrie en voedingsmiddelenindustrie in energieproblemen komen door de sancties. Zijn we net klaar met een COVID pandemie staat er ineens een SWIFT pandemie voor de slagbomen.

 

Correctie maandag:

Inmiddels een dag later, op zondag, maakt Duitsland bekend een aantal Russische banken van SWIFT uit te sluiten. En 100 miljard euro vrij te maken voor de opbouw van een defensieve krijgsmacht. Een Wende in de Duitse geo-politiek na 75 jaren passief toeschouwer te zijn geweest in Europa. Dat gaat nog heel wat Energie kosten om Poetin weer in internationale gareel te krijgen.

 

 

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten